Gift van goud

***** 2 Man, Comme des Garcons, www.doverstreet-market.com

Vaak wordt vergeten wat de drie wijzen uit het Oosten het eerst deden toen zij het Kindje zagen;. „Zij ontsloten hun kostbaarheden en boden hem geschenken aan: goud, wierook en mirre.”

Precies: zij gaven hem parfum. En u kunt hetzelfde doen.

Givenchy deed liefhebbers van kunstgeschiedenis dit jaar een groot plezier door zijn klassieke geuren opnieuw uit te geven in een voortreffelijke collectie. Het glanzend oppervlak van ‘L’Interdit’ (van de parfumeur Francis Fabron) is een incarnatie van goud.

Jean Guichard en Olivier Gillotin hebben het enigszins gemoderniseerd, (tot op zekere hoogte worden alle klassieke geuren aangepast voor ze opnieuw worden gelanceerd), zodat het zoet van rozen en jasmijn iets milder is geworden.

‘Le De’ van Givenchy, naar een formule uit 1957 van Ernest Shiftan is van een wonderlijker soort goud. Uit de bekwame handen van Pierre Wargnye zweeft ‘Le De’, (de naam komt van het tussenvoegsel in Hubert de Givenchy) het zonlicht tegemoet over golvende korenvelden in de vroege herfst. Het is een fluisterende nevel, de geur van tederheid.

Ik moet met tegenzin toegeven dat mijn eerste reactie op Comme des Garçons ‘2 Man’ nogal vreemd was. Het behoort tot de tien grootste kunstwerken uit de parfumwereld. De parfumeur Mark Buxton bouwde de topregionen van deze gestroomlijnde geur met de C11 ISO, een synthetische molecule die ruikt naar vers gestreken vuur, als u zich hierbij een voorstelling kunt maken; de dennengeur van de synthetische C12 MNA; en de beste kwaliteit vertiver, dat is de wortel van een tropisch gras uit Haïti, die naar stof op junglebladeren ruikt.

Dit alles wordt omhuld door wierookhars uit Oman, een geur die koel is als room, warm als antiek perkament en vettig glanzend als stoplichten in de regen.

Dit technisch volmaakte parfum (dat zich verspreidt als radium) is van een uitzonderlijke schoonheid; het perfecte akkoord in een lege concertzaal.

Herodotus heeft al gewaarschuwd voor het oogsten van wierookhars: levensgevaarlijk vanwege de gifslangen die in Arabische bomen leven waaruit deze hars wordt gewonnen en ik geloof oprecht dat mijn aanvankelijke reactie op 2 Man, in elk geval gedeeltelijk, bestond uit angst. Dit parfum is niet gewoon bijzonder, het is perfect.

Toen Serge Lutens aan de briljante parfumeur Christopher Sheldrake vertelde dat hij een mirreparfum wilde, componeerde Sheldrake voor hem een mirreparfum. Op het bureau waaraan ik dit nu schrijf staat de Givaudan mirre-olie. Het ruikt naar schone champignons, vochtig berkenblad en de natte, levende geur van een lenteavond voor de storm. Het kost $1.425 per kilo.

Volgens de bijbel heeft men Jezus aan het kruis een cocktail van mirre en wijn gegeven om zijn pijn te verzachten. Mirre is een narcoticum. De formule voor Sheldrake’s ‘La Myrrhe’ uit 1995 bevat twintig procent Somalische mirre. Hij ging voorzichtig te werk met zijn materiaal. Mirre verspreidt weinig geur van zichzelf, dus mengde hij er wat mandarijn door, glanzende C11, citrus aldehyden en een overdosis bittere amandel. Toch is het onmiskenbaar de geur van mirre. „Een intens en mystiek parfum”, zei Sheldrake tegen me, „magisch en intiem als vochtige boslucht in een diep en donker woud.” En dat is de beste omschrijving.

©Chandler Burr, New York Times. Vertaling: Kathelijne Vet
    • New York Times
    • ©Chandler Burr