Gezocht: zingende monniken

De broeders van de Heilige Kruisabdij in het Oostenrijkse Wienerwald Foto www.stift-heiligenkreuz.org

Met de levensstijl van sterren als Amy Winehouse en Eminem hebben de monniken van de Heilige Kruisabdij in het Oostenrijkse Wienerwald waarschijnlijk weinig gemeen. Maar ze delen sinds deze week wel een platenmaatschappij. Universal Music contracteerde de monniken voor een album met Gregoriaanse zang, dat volgende maand wordt opgenomen.

In februari riep Universal in een advertentie in diverse religieuze bladen monniken op auditie te doen voor een album. Universal denkt dat een album met Gregoriaans gezang een succes zal zijn, gezien de populariteit van computergame Halo 3 dat de gezangen, zonder muzikale omlijsting, als soundtrack gebruikt. Van die soundtrack zijn wereldwijd inmiddels meer dan 16 miljoen exemplaren verkocht.

Dacht de directeur van Universal Classics toen nog dat het lastig zou worden om geschikte contribuanten te vinden – „Zingende monniken vind je nu eenmaal niet in de Gouden Gids” – een maand later blijkt dat bij de platenmaatschappij honderden aanmeldingen zijn binnengekomen. De Oostenrijkse monniken solliciteerden op tamelijk eigentijdse wijze: ze plaatsten een clipje van zichzelf op videosite YouTube, waarin op de achtergrond hun gezang te horen is.

Een Britse medewerker van Universal, Tom Lewis, zei in The Independent van maandag „perplex” te zijn geweest van de kwaliteit van hun gezang. „Het is de beste Gregoriaanse zang die wij ooit hebben gehoord. Hun muziek is rustgevend en diep roerend. En de tachtig monniken zelf zijn erg enthousiast over deze kans.” Broeder Karl, een woordvoerder van de abdij, belooft dat eventuele winst zal worden geïnvesteerd in de opleiding van nieuwe monniken.

Het clipje dat de monniken op YouTube plaatsten, ziet er verrassend gelikt uit. Het begint met een shot van brandende kaarsen in zwart/wit, en vervolgt met de monniken die in hagelwit habijt door de imposante kloostergangen lopen, terwijl op de achtergrond hun gezang te horen is. De video eindigt met een ansichtkaartachtige luchtfoto van het klooster, dat diep in de Oostenrijkse bossen verscholen ligt.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Gregoriaans gezang leidt tot verkoopsucces. In de jaren negentig boekte Enigma succes met het gebruik van de gezangen op hun verder grotendeels elektronische platen. Ook de monniken van het Santo Domingo de Silos scoorden met het album Canto Gregoriano.

Bekijk het filmpje van de monniken via nrc.nl