Foliumzuur ook goed voor man met kinderwens

Mannen die veel foliumzuur binnenkrijgen, produceren sperma met relatief weinig afwijkingen in het juiste aantal chromosomen. Het betekent dat de vrouw van zo’n man wellicht minder vaak een miskraam krijgt, want een onjuist aantal chromosomen is de oorzaak van ongeveer één op de drie miskramen (Human Reproduction, 20 maart). Vrouwen die zwanger willen worden krijgen al langer het advies om extra foliumzuur te slikken.

Onderzoekers uit Berkeley in Californië analyseerden sperma en namen vragenlijsten af over de voedingsmiddelen en -supplementen die 89 aan het experiment deelnemende mannen dagelijks tot zich namen.

De sperma-analyse was gericht op het opsporen van aneuploïdie. Daarbij wijkt het aantal chromosomen af van het voor geslachtscellen normale aantal van 23 verschillende chromosomen. Van aneuploïdie is sprake als er bijvoorbeeld twee chromosomen 21 in een zaadcel zitten. Bij combinatie met een eicel van de moeder leidt dat tot drie chromosomen 21. Een kind dat daaruit wordt geboren heeft trisomie 21 ( het Down-syndroom).

Foliumzuur (of vitamine B11) is belangrijk voor de celdeling en voor de aanmaak van rode bloedcellen. Moeders die in de vroege zwangerschap te weinig foliumzuur binnenkrijgen, hebben een grotere kans op een baby met een open rug. In Nederland krijgen vrouwen die zwanger willen worden daarom het advies om extra foliumzuur te slikken. Omdat lang niet alle vrouwen dit doen, adviseerde de Gezondheidsraad de minister van volksgezondheid om foliumzuur aan brood en broodvervangers toe te voegen. Dat gebeurt al in de Verenigde Staten en in veel landen om ons heen.

In de Amerikaanse studie kregen de mannen gemiddeld 475 microgram foliumzuur per dag binnen. Dat is boven de in de Verenigde Staten aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 400 microgram. In Nederland is de ADH lager: 200 microgram. Meer dan de helft van de Amerikaanse mannen gebruikte een voedingssupplement met foliumzuur. Aneuploïdie kwam bij 3 tot 53 per 10.000 onderzochte spermacellen voor. Mannen die 1,8 maal de Amerikaanse ADH voor foliumzuur binnenkregen, hadden 20 tot 30 procent minder sperma-aneuploïdie. De onderzoekers keken ook naar zink, vitamine C en E, en bètacaroteen, maar die stoffen hadden geen effect.

Volgens de onderzoekers zitten er aan deze studie wel haken en ogen: een oorzaak-gevolgrelatie tussen veel foliumzuur en minder aneuploïdie is niet vast te stellen. Dat zou in een dubbelblinde gerandomiseerde studie onderzocht moeten worden.

Ook hebben de onderzoekers geen bloedbepalingen gedaan maar alleen de inname berekend aan de hand van vragenlijsten. Als andere studies dezelfde resultaten opleveren, moeten wannabe vaders misschien een extra foliumzuurtabletje uit het potje op het nachtkasje van wannabe moeders slikken, aldus de onderzoekers. Nienke van Trommel

    • Nienke van Trommel