Film Voorkeur

The Circus (Charles Chaplin, 1928, VS). Minder bekende zwijgende film van Chaplin. Op de vlucht voor de politie belandt hij in een circus waar hij prompt geëngageerd wordt als clown en waar hij liefde opvat voor paardenacrobate Merna Kennedy. Gevolgd door A Day’s Pleasure (Charles Chaplin, 1919, VS), over een chaotische picknick. Ook met Edna Purvience. België 1, 13.35-14.45u., zwart-wit, zwijgend.

Homeward Bound, the Incredible Journey (Duwayne Dunham, 1993, VS). Disney-live-actionfilm vertelt over twee honden en een kat die een avontuurlijke tocht naar hun baasjes ondernemen. Hun onderlinge gesprekken zijn vermakelijk ingesproken. Net 5, 18.00-19.35u.

The Breakfast Club (John Hughes, 1985, VS). Plezierig serieuze teenagerfilm strandt laatste half uur in vet moralisme. Vijf uiteenlopende, voor straf in de schoolbibliotheek opgesloten tieners groeien huns ondanks naar elkaar toe. Uitnemend spel van o.a. Emilio Estevez en Molly Ringwald. RTL 8, 18.30-20.10u.

Renaissance Man (Penny Marshall, 1993, VS). In sentimenteel educatiedrama brengt literatuurleraar Danny DeVito een rampklas volgens het filmboekje gevoel voor eigenwaarde én gevoel voor Shakespeare bij. Veronica, 20.05-22.35u.

The Cutting Edge (Paul M. Glaser, 1992, VS). Ouderwets melodrama voltrekt zich goeddeels op de kunstijsbaan. Rijke kunstrijdster Moira Kelly gaat oefenen met arme afkeurde ijshockeyer D. B. Sweeney. RTL 8, 20.10-22.10u.

Runaway Jury (Gary Fleder, 2003, VS). Grisham-verfilming knaagt aan de fundamenten van het Amerikaanse rechtsysteem. In een rechtszaak tegen de wapenindustrie probeert de ene advocaat de jury te manipuleren en de andere aan te tonen dat de jury gemanipuleerd is. Hollywoodveteranen Dustin Hoffman en Gene Hackman spelen voor het eerst samen, maar dus vooral tegen elkaar, overigens slechts in één gezamenlijke scène. Ouderwets pessimistisch-kritische Hollywoodfilm à la All the President’s Men.RTL 5, 22.00-0.20u.

Lock, Stock, and Two Smoking Barrels (Guy Ritchie, 1998, Engeland). Verrassend debuut van 29-jarige Guy Ritchie is een zwarte komedie over kruimeldieven, gelukszoekers en krijgsheren in de onderwereld van East End. Gecompliceerd en gewelddadig als Pulp Fiction, anarchistisch en geestig als Trainspotting. RTL7, 22.10-0.10u.

Cherry Falls (Geoffrey Wright, 2000, VS). Veel meer dan lekker maagden afslachten in het biologielokaal kan de Australische regisseur Wright (Romper Stomper) in zijn Amerikaanse regiedebuut niet voor ogen hebben gestaan. En hij houdt zich daarbij keurig aan het door de Amerikaanse smaak gedicteerde quotum voor bloed, schrik en seks. De film varieert op het thema van de maagd en de seriemoordenaar en door een kronkel in de geest van de moordenaar zijn niet de seksueel actieve jongeren in gevaar, maar hun bravere of voorzichtiger leeftijdgenoten. Waarom? Dat vraag je niet aan een seriemoordenaar. RTL 8, 22.10-23.45u.

Broadcast News (James L. Brooks, 1987, VS). Gedegen portret in de lichte stijl van een ouderwetse romantic-comedy-made-in-Hollywood van drie dertigers op een kruispunt in hun carrière – bij een televisiejournaal – en hun liefdesleven. Soms wat sentimentele regie van de maker van Terms of Endearment. Aangenaam spel van William Hurt, Holly Hunter en Albert Brooks. BBC 2, 0.30-3.35u.

Dark Water (Walter Salles, 2005, VS). Amerikaanse remake van Hideo Nakata’s Japanse griezelfilm Water. Water dat door alle muren sijpelt en spookachtige meisjes met lange zwarte haren zijn Nakata’s voornaamste stijlkenmerken. Gescheiden moeder betrekt met haar dochtertje appartement in verlaten flat en maakt allerlei bloedstollends mee. Tim Roth speelt een intrigerende advocaat die in zijn auto woont. De neurotische moeder Dahlia (Jennifer Connely) beeldt zich alle geestverschijningen die zij ziet misschien wel in. BBC 1, 0.35-3.10u.