Film Voorkeur

The Big Fix (Jeremy Paul Kagan, 1978, VS). Intieme detectivestory paart wijdlopige politieke intrige aan nerveus beeldidioom met een enorme variatie van stemmingen. Solitaire privédetective Richard Dreyfuss ontmoet vriendin (Susan Anspach) uit zijn tijd als links-radicaal student. In hedendaags Los Angeles plegen voormalige activisten hun verleden echter verborgen te houden. RTL 4, 13.45-15.45u.

Robin Hood (Wolfgang Reitherman, 1973, VS). Minder vermaarde tekenfilm uit de Disney-studio’s. Charmeerde in het origineel door stemmen van Peter Ustinov en Terry-Thomas. België 1, 14.35-15.55u.

Lloyd, the Ugly Kid (Hector Barron, 2001, VS). Jeugdfilm over een 12-jarige brillemans die door iedereen wordt gepest. Ned.3, 15.00-16.10u.

The Lizzie McGuire Movie (Jim Fall, 2003, VS). Bioscoopfilm naar bij jonge tienermeisjes razend populaire Disney-tv-serie over meisje met getekend alter ego. Tieneridool Hillary Duff speelt het meisje dat tijdens schoolreisje Rome aan haar voeten krijgt. België 2, 18.00-19.30u.

What about Bob? (Frank Oz, 1991, VS). Groteske komedie van Muppets-regisseur Oz tracteert op spotprenten met een wijze ondertoon. Richard Dreyfuss is een slecht luisterende, narcistische en op geld beluste psychiater. De multifobische patiënt Bill Murray achtervolgt hem tot in diens luxueuze vakantievilla. Veronica, 18.30-20.30u.

Stargate (Roland Emmerich, 1994, VS). Sciencefiction-avontuur van de latere regisseur van Independance Day, qua aankleding geïnspireerd op Dune (David Lynch, 1984). Amerikaanse militaire eenheid onder leiding van Kurt Russell stelt orde op zaken in buitenaards derdewereldland. Even ambitieus als hol. RTL5, 20.30-22.40u.

Drop Zone (John Badham, 1994, VS). Ambachtelijke actiefilm over skydivers, onder wie deugdzame Wesley Snipes en criminele Gary Busey. De laatste dringt via het luchtruim door tot een geheime overheidsdienst in Washington. Veronica, 20.30-22.40u.

Elsa y Fred (Marcos Carbevale, 2005, Spanje/Argentinië). Romance voor zeventigers. Verlegen en verbitterde weduwnaar ontmoet in Madrid vitale dame die verslingerd is aan de films van Fellini. België 2, 20.55-22.40u.

The Yards (James Gray, 2000, VS). Regisseur van Little Odessa maakte film over corruptie in Brooklyn in de jaren zeventig. Alleen de zorgvuldige vormgeving tilt deze doorsneevariant op On the Waterfront iets uit boven het gemiddelde. MTV, 22.00-0.15u.

La séparation (Christian Vincent, 1994, Frankrijk). Fijnzinnige studie naar de desintegratie van een ogenschijnlijk voorbeeldig huwelijk. Na het zien van een film van Rossellini biecht de vrouw op te zijn gevallen voor een ander. TV 5, 23.30-1.45u.

Happiness (Todd Solondz, 1998, VS). Vijf overlappende liefdesverhalen over twaalf hoofdpersonen, onder wie een hijger, een romantica en een pedofiele therapeut, in de treurige ambiance van New Jersey en Florida. De klinische blik van regisseur Solondz biedt de kijkers weinig troost, maar wie eerlijk is, herkent de angst en de wanhoop die vaak aan leugenachtigheid en agressie ten grondslag liggen. BBC 2, 1.25-3.35u.

Scott of the Antarctic (Charles Frend, 1948, Engeland). Fraai gefotografeerde film over Zuidpoolexpeditie van 1912, waarvan Scott niet levend zou terugkeren. Maandag, BBC 2, 14.10-16.00u.