Film van de dag

Acteur Ralph Fiennes als Laszlo de Almásy, de ‘English patient’ in de gelijknamige film.

The English Patient. Na het overlijden van een regisseur komen zijn films op televisie. Van de onlangs gestorven Britse regisseur Anthony Minghella komen deze week twee films op tv. Donderdag wordt The Talented Mr. Ripley vertoond, vandaag The English Patient, zijn adaptatie van de onverfilmbaar geachte roman van Michael Ondaatje. Ralph Fiennes is de ‘Engelse patiënt’ die, nadat zijn vliegtuig in de nadagen van WO2 is neergeschoten, in een Italiaans ziekenhuis wordt verzorgd door verpleegster Hana (Juliette Binoche). Langzaam keert zijn geheugen terug en zien we in flashbacks zijn gepassioneerde relatie met de getrouwde Katherine (Kristin Scott Thomas), tijdens een expeditie in de Sahara. De film streeft de epische kwaliteit na van de films van Minghella’s landgenoot David Lean (Lawrence of Arabia), maar haalt dat niveau net niet. De film kreeg wel negen Oscars. (Anthony Minghella, 1996, GB), BBC 1, 23.20-1.50u.André Waardenburg

    • André Waardenburg