‘Film laat zien dat Wilders goed nadenkt’

Wat vinden PVV-stemmers van Wilders’ film Fitna? Een reactie uit twee buurten van Utrecht en Rotterdam. „Ik denk dat hij niet eens echt zijn vrije mening heeft gegeven.”

Jannetje Koelewijn

en Joke Mat

Rond de C. van Maasdijkstraat, in de Utrechtse wijk Zuilen, stemde bij de laatste verkiezingen 12 procent van de bewoners op Geert Wilders. In de hele stad was dat 5 procent.

Wat vindt Wilders’ aanhang van Fitna? Viel de film tegen of is het reden te meer op hem te gaan stemmen?

Janine de Bree (41) woont met man en twee kinderen in een van de grotere koophuizen van de C. van Maasdijkstraat. Het is een lange straat met jarendertighuizen, huurcomplexen, een christelijke basisschool, een Boni supermarkt en een monument voor luchtvaartpioniers. Tegenover de supermarkt staat een blauwe moskee.

Vrijdagochtend elf uur, met volle boodschappentas op weg naar huis, heeft De Bree de film nog niet gezien. „Mijn dochter zit hem nu te kijken. Ik brand van nieuwsgierigheid.” De Bree stemde in 2006 op Wilders. In 2002 op Pim Fortuyn, vroeger Janmaat.

In de Oudelandstraat in Rotterdam-Zuid stemden in 2002 bijna alle bewoners op Fortuyn. Ze vonden dat de zakkenvullers in Den Haag moesten worden wakker geschud, legden ze uit in deze krant. Ze hadden er geen probleem mee met naam in de krant te staan.

Nu is het anders. Pas na twintig keer aanbellen worden twee mensen bereid gevonden hun mening te geven. De anderen zeggen dat ze bang zijn. Bang dat buurtgenoten van Marokkaanse en Turkse afkomst te weten komen hoe ze écht over hen denken. En een kogel kop je niet zomaar terug.

Hetty de Frel (57) is huisvrouw, Louis de Frel (60) was magazijnbeheerder bij de Rotterdamse tram. Hij heeft de hele avond naar het nieuws gekeken nadat Fitna op internet was gezet. „Ik hoorde die moslimminister en een professor vertellen hoe erg het allemaal was”, zegt hij. „Maar ik vind het goed wat Wilders heeft gedaan.”

Hetty de Frel: „Heel goed en heel mild. Ik denk dat Wilders niet eens echt zijn vrije mening heeft gegeven.” Louis de Frel: „Daaraan kun je zien dat hij goed kan nadenken. Hij weet wat hij wel en niet kan zeggen.”

Hetty de Frel: „Hij is ook reëel, want hij zegt dat er ook Nederlanders zijn die fout zijn. En tussen die Oost-Europeanen die nu hierheen kunnen, daar zitten er ook veel tussen die geen lieverdjes zijn. Het zijn heus niet alleen maar de moslims.”

Louis de Frel: „Daarom zeg ik dat Balkenende die film niet had moeten veroordelen. Het is slap. Een slappe reactie.”

Vervolg Wilders: pagina 3

‘Over paar jaar zijn we vreemden in ons eigen land’

Hetty de Frel zegt dat ze nu zeker op Geert Wilders zou stemmen. „Laat hem maar regeren.” Maar Louis de Frel denkt aan de SGP. „Ik ben christelijk.”

Aan het eind van vrijdagmiddag heeft Janine de Bree uit Utrecht samen met haar dochter Dewi (12) naar Fitna gekeken. „Ik snap niet waar al die commotie van die moslims vandaan komt”, zegt ze. „Ik had verwacht dat de film veel discriminerender zou zijn.”

De Bree is huisvrouw, haar man timmerman. Dewi gaat met de bus naar school in Breukelen, omdat de basisschool in haar straat zwart is. De Bree heeft wel wat van de film geleerd, zegt ze. Ze is geschrokken van de peuter die in Fitna zegt dat joden apen en zwijnen zijn. „Ik wist helemaal niet dat de moslims zo gericht waren op joden.” Dewi vond Fitna niet echt boeiend. „Ze praten zo over joden, maar als wij zo over hen praten knallen ze je dood.” Hebben de moslims in de film iets te maken met de moslims in hun wijk? Ja, De Bree vindt van wel. Haar huis heeft uitzicht op een grasveld met een bordje ‘speelweide’. Daar zitten vaak Marokkaanse jongeren te blowen en te snuiven, zegt ze. „Het komt allemaal uit de moskee hè. En waar je allemaal niet voor uitgemaakt wordt als je er iets van zegt. ‘Ach kankerwijf waar bemoei je je mee. Morgen liggen je ruiten eruit.’”

De Bree denkt niet dat Wilders ooit premier wordt. „Maar hij krijgt wel mijn stem. Als je in het filmpje ook ziet hoe het groeit, hè.”Ze bedoelt het aantal moslims, in Nederland en Europa.

„Het gaat nog veel erger worden. Sommigen vinden mij racistisch, nou dat is dan maar zo. Ik vind dat Wilders gelijk heeft. Over een paar jaar zijn we vreemden in ons eigen land.”