EU verdeeld over boycot opening Spelen om Tibet

De Europese Unie is diep verdeeld over een mogelijke boycot van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking deze zomer.

Dat bleek gisteren bij het begin van een bijeenkomst van Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brdo, Slovenië. Vooral de Oost-Europese lidstaten van de EU vinden dat Europese politici moeten overwegen om weg te blijven bij de feestelijke opening van de Spelen, als reactie op het harde optreden van China tegen demonstranten in Tibet. Zweden, Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië spraken zich nadrukkelijk uit tegen het idee van een boycot, ook als die alleen de openingsbijeenkomst betreft.

Volgens de Duitse minister Steinmeier zou de Chinese bevolking er niet mee geholpen zijn als er nu een boycot kwam, „alleen om ons geweten lichter te maken”. Steinmeier en de Duitse kanselier Merkel lieten gisteren weten niet aanwezig te zullen zijn bij de openingsceremonie maar volgens hen heeft dit niets te maken met de situatie in Tibet; zij waren nooit van plan geweest om aanwezig te zijn.

Steinmeiers Britse collega Miliband zei: „Wat we moeten doen is: de Chinese autoriteiten op een open en consistente manier duidelijk maken dat mensenrechten elk jaar een issue zijn, niet alleen in een jaar van de Olympische Spelen.”

Slovenië, dat nu voorzitter is van de EU, hoopt dat de ministers vandaag tot een gezamenlijk standpunt komen. Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Kouchner, zei dit te hopen. „Frankrijk neemt de taak op zich om het debat hierover te openen”, zei Kouchner gistermiddag, die daarmee al de voorzittersrol binnen de EU op zich leek te nemen die het land pas in de tweede helft van dit jaar krijgt.

De Estse president Ilves, de Poolse minister-president Tusk en de Tsjechische president Klaus hebben al gezegd dat ze weg zullen blijven bij de opening.

De Amerikaanse president Bush heeft China gisteren opgeroepen tot een dialoog met de Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetanen. Bush zei dit woensdag ook in telefoongesprek met zijn Chinese ambtgenoot Hu. (AP)