Endesa alsnog deels naar Eon

Het Duitse Eon, het op één na grootste elektriciteits- en gasbedrijf van Europa, neemt voor 12 miljard euro onderdelen over van het Spaanse Endesa. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Eon wilde Endesa twee jaar geleden in zijn geheel overnemen, maar stuitte daarbij op veel politieke weerstand in Spanje. Na ruim een jaar gaf Eon de overnamestrijd op, maar alleen onder voorwaarde dat het onderdelen kon kopen van Endesa. Het Spaanse energiebedrijf ging uiteindelijk voor 44 miljard euro naar het Spaanse bouwbedrijf Acciona en het Italiaanse nutsbedrijf Enel.

Eon neemt nu elektriciteitscentrales over in Spanje, Frankrijk, Italië, Polen en Turkije. Ook koopt het Electro de Viesgo, een Spaanse dochter van Enel. Met deze acquisities wordt Eon zowel in Spanje als in Italië de op drie na grootste elektriciteitsproducent. In Frankrijk wordt Eon de op twee na grootste.

Grote energieconcerns als Eon, het eveneens Duitse RWE en het Franse EDF breiden fors uit in het buitenland sinds de liberalisering van de Europese elektriciteits- en gasmarkt, eind jaren negentig, omdat ze binnen de eigen landsgrenzen niet meer kunnen groeien. De Spaanse elektriciteitsmarkt is daarbij bijzonder aantrekkelijk omdat die al jaren snel groeit vergeleken met andere Europese landen, een gevolg van de aanhoudende economische groei van Spanje. Verder is de Spaanse elektriciteitsmarkt nog betrekkelijk afgeschermd. Verbindingen met het buitenland zijn er weinig, waardoor de concurrentiedruk uit het buitenland gering is en de marges gunstig zijn. Vandaar ook dat het Franse staatsenergiebedrijf EDF belangstelling heeft voor Iberdrola, het op één na grootste Spaanse nutsbedrijf.

Eon maakte begin deze maand bekend zijn investeringen tot 2010 met eenvijfde te verhogen tot 50 miljard euro. Het heeft onder meer 17 nieuwe kolen- en gascentrales gepland in Europa en Rusland.