Culinaire lente

Het Koetshuis, Panoramaweg 23a, Bennekom, 0318 41 73 70, www.hetkoetshuis.nl. Eten Gastvrijheid Entourage

En weer zitten we aan tafel. Het had een lentewandeling moeten zijn, maar de kou dreef ons voortijdig naar binnen. Aan de bosrand, weg van de hektiek van Bennekom, ligt restaurant Het Koetshuis. Het comfortabele interieur negeert elk eigentijds design en neigt naar het romantische. Paardenparafernalia herinneren aan de voormalige bestemming.

Het Koetshuis blijkt een uitgelezen toevluchtsoord. Niet alleen verdrijft de brandende open haard de lentekou, maar hier heersen ook oude waarden als gastvrijheid en vakmanschap en er is een prachtige internationale wijnkaart. De bediening door twee jonge vrouwen is onberispelijk. In de keuken doet een zo mogelijk nog jonger kokskwartet uitstekend werk. Het Koetshuis heeft een stevig culinair fundament in de Franse kooktraditie. Beproefd is de afwisseling van smaken, bereidingswijzen en texturen. De gerechten zijn complex zonder gekunsteld te zijn. Het lunchmenu, vijftig euro voor drie gangen, lokt.

Heerlijke geuren komen vanaf elk bord omhoog. Dat geldt zeker de gegrilde tarbot die op een vlot van flinterdunne ravioli met knolselderij en wintertruffel is aangespoeld op een eilandje risotto omringd door botersaus met schotsen Parmezaanse kaas.

„Kan het lekkerder?”, vragen we ons af als we de borden met alle toegestane middelen hebben schoongeschraapt. Ja, het kan nog lekkerder. Het antwoord komt luttele minuten later. De vrolijke entourage op het bord doet de naam piepkuiken eer aan. Het boutje en de filet zijn apart bereid en krokant gekorst. Ze verkeren in het gezelschap van extreem malse geroerbakte kreeft en, onvermijdelijk in de hedendaagse restaurantkeuken, schuim van kreeft. Gefrituurde lotuswortel, paksoi, taugé en vadouvancrème zorgen voor een exotisch accent.

De pittige smaak rechtvaardigt de aanwezigheid van Gewürztraminer in het glas. Net als de Duitse Riesling bij het voorgerecht is de wijn zuiver van smaak en karakteristiek voor de soort. De bediening laat steeds een slokje voorproeven, wat de toelichting verheldert. Het wijnarrangement wordt met royale hand geschonken.

Met twee perfecte gerechten begint onze culinaire lente, dan mag het best nog even wat killetjes blijven.

    • Joep Habets