Cuba heft verbod mobiel bellen op

De Cubaanse overheid gaat binnen enkele dagen de beperkingen op de verkoop en het gebruik van mobiele telefoons opheffen. Dit hebben de machthebbers in Havana gisteren meegedeeld in het communistische partijorgaan Granma. De aankondiging vormt de laatste stap in een reeks maatregelen van de begin maart aangetreden president Raúl Castro om de Cubanen meer toegang te geven tot consumptiegoederen.

Hoewel op het eiland vanwege het massatoerisme al enkele jaren een goed werkend gsm-netwerk bestaat, is het voor Cubanen momenteel alleen via een omweg mogelijk hierop aansluiting te krijgen. Mobieltjes zijn niet vrij te koop. Mobiel bellen is nog niet gewoon, het land heeft relatief gezien het laagste aantal mobiele telefoons van Latijns-Amerika.

Sommige Cubanen, zo schrijft Granma, hebben via buitenlanders of via hun werk al een mobieltje weten te bemachtigen, deze kunnen ze straks op hun eigen naam laten zetten. Betaling geschiedt door middel van prepaid-kaarten.

Cubaanse gsm’s kunnen vanuit het buitenland nu vaak alleen inkomende oproepen en sms-berichten ontvangen. Zelf naar het buitenland bellen of berichten versturen gaat niet. Of deze beperking wordt opgeheven meldde het artikel niet.

Het enige telefoonbedrijf op het eiland is Etecsa, een Cubaans-Italiaanse joint venture. Etecsa is nu pas in staat het publiek toegang tot het mobiele netwerk te verlenen, aldus Granma. Het bedrijf zal de verwachte extra inkomsten investeren in de ontwikkeling van nieuwe telecommunicatiemogelijkheden.