Brits baansucces is besmettelijk

De Britten domineren de WK baanwielrennen in eigen land. Vooral de prestatie van oud-roeister Rebecca Romero is opvallend.

Vier jaar geleden behaalde roeister Rebecca Romero bij de Olympische Spelen van Athene een zilveren medaille. Een jaar later werd ze wereldkampioen, waarna ze haar carrière beëindigde. Maar niet helemaal: ze werd baanwielrenster. Een verstandige keuze, want donderdagavond werd de oud-roeister in Manchester wereldkampioen op de individuele achtervolging. En gisteravond nog eens, op de ploegachtervolging. Haar volgende doel: olympisch goud in Peking.

De even ongebruikelijke als succesvolle loopbaan van de 28-jarige sportvrouw is typerend voor de Britse dominantie bij de WK baanwielrennen in eigen huis. Soms lijkt het erop dat elke Brit die in het National Cycling Centre in Manchester op een fiets wordt gezet, terugkomt met een regenboogtrui.

Donderdagavond legden de Britten beslag op alle drie de gouden medailles die werden vergeven, waarbij ook nog twee wereldrecords sneuvelden. De meeste gouden medailles waren voor Rebecca Romero en Bradley Wiggins, die op de eerste avond Jenning Huizenga versloeg in de finale van de individuele achtervolging. Daarna fietste hij in de Britse trein naar een wereldrecord op de ploegachtervolging. Gisteravond stond de Britse teller op zes keer goud en drie wereldrecords.

Het was ook al een Brit, Chris Hoy, die na drie jaar een einde maakte aan de hegemonie van Theo Bos. De Schot bekroonde zijn zege gisteravond met zijn eerste sprintwereldtitel. Hoy is niet verbaasd over de Britse successen. „Zodra we begonnen te winnen leek het wel besmettelijk”, zegt hij. „Maar we hebben een heel professioneel team. Elke mogelijkheid die we krijgen om beter te worden grijpen we aan.”

Groot-Brittannië won vorig jaar op Mallorca al zeven wereldtitels. Dat de Britse renners op scherp staan is geen toeval in een olympisch jaar. „We beleven hier een paar fantastische dagen”, zegt Victoria Pendleton, die met de 19-jarige Shanaze Reade de teamsprint won in een nieuw wereldrecord. Pendleton was vorig jaar alleen al goed voor drie keer goud en wil die oogst nu evenaren. „Het lijkt of alles meezit voor eigen publiek.”

Voor Dave Brailsford, hoofdverantwoordelijke voor de Britse ploeg, was het evenement gisteren al geslaagd. „Veel beter dan dit kan eigenlijk niet. We hebben heel hard gewerkt voor deze WK, dus het is geweldig dat we nu de resultaten zien. Wat ik het beste aan de wereldtitels tot nu toe vond, is dat we er echt voor hebben moeten vechten. De mannen van de ploegachtervolging kwalificeerden zich niet als snelsten, maar knokten zich keihard terug, en reden een wereldrecord.”

De meeste indruk maakte echter oud-roeister Rebecca Romero, die twee avonden achter elkaar goud behaalde. „Ik heb vannacht met mijn medaille geslapen”, zei ze gisteravond. „Kinderlijk, ik weet het, maar het inspireerde me wel.”

Zij wil de eerste Britse vrouw worden die met twee verschillende sporten aan twee Zomerspelen deelneemt. Mocht ze een medaille behalen, dan is ze niet de eerste Brit die dat op twee Spelen in twee sporten lukte. Welshman Paul Radmilovic behaalde in 1908 goud op de zwemestafette en waterpologoud in 1908, 1912 en 1920.

Romero, die twee jaar geleden letterlijk een nieuwe baan vond in Manchester, vond de overstap zwaar. „Door het roeien had ik wel een basis en wedstrijdervaring, maar dit is letterlijk een heel andere tak van sport. Het is niet eenvoudig om alleen op zo’n niveau te komen. Ik heb de vaardigheden van een nieuwe sport moeten leren. Fietsen is meer dan op een zadel zitten en trappen. Ik ben blij dat ik doorgezet heb. Hier wereldkampioen worden is ongelooflijk, voor 3.000 mensen. Zo’n sfeer krijg je niet met roeien.”