Basisschool verliest mogelijk naam

De Kohnstammschool in Utrecht moet mogelijk op zoek naar een nieuwe naam. De familie van de naamgever van de school, de natuurkundige, filosoof en pedagoog Philip Kohnstamm (1875-1951), is het niet eens met de gemeentelijke besluitvorming rond de nieuwbouw van de school.

In juni beslist de familie daarom of de basisschool voor openbaar onderwijs de naam Kohnstamm nog wel mag dragen. Dat heeft prof.dr. Dolph Kohnstamm, een kleinzoon van de natuurkundige, het college van B en W van Utrecht per brief laten weten.

Een woordvoerder van de gemeente liet gisteren weten dat de gemeente niet gaat over naamgeving van de school, die onder de bestuursstichting SPO (Stichting Openbaar Primair Onderwijs) valt. Het college had de brief gisteren nog niet behandeld. Een woordvoerder van de actiegroep die zich bezighoudt met de bouwplannen van de school, zegt dat de familie Kohnstamm „een duidelijk signaal aan het college wil geven”. Wat de actiegroep en de familie onder meer dwarszit, is de verkleining van het schoolplein. Kleinzoon Dolph meent dat zijn grootvader juist veel speelruimte op en vrede rond het plein had gewenst. Met die vrede doelt Kohnstamm op de relatie met de buurt, die zich nu fel verzet tegen de bouwplannen.

P.A. Kohnstamm is bekend geworden als grondlegger van de wetenschappelijke pedagogiek en didactiek in Nederland. Een aantal onderwijsinstellingen, zoals ook het SCO-Kohnstamm-instituut is naar hem vernoemd. (ANP)