Ban Ki-moon maant tot kalmte over Fitna

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft gisteren scherp veroordeeld dat Geert Wilders zijn korte film Fitna op het internet heeft gezet. Hij riep op tot kalmte.

Volgens de 57 landen tellende Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) is Fitna bedoeld om onrust te veroorzaken. Dat stelde de secretaris-generaal van de OIC, Ekmeleddin Ihsanoglu, in een verklaring. Door moslims gedomineerde landen als Saudi-Arabië, Iran, Jordanië, Bangladesh, Pakistan en Indonesië bestempelden de film als provocatie en een belediging voor alle moslims ter wereld. Voor zover bekend bleven gewelddadige reacties uit.

Jordaanse media en organisaties kondigden aan de „extremistische en zionistische” Wilders voor de rechter te dagen. Ook beginnen zij een campagne om Nederlandse goederen te boycotten.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) zei gistermiddag in het Sloveense Brdo, waar hij is voor een bijeenkomst met EU-ministers, dat hij blij is met de verklaring van de EU over Fitna.

Die was aanzienlijk scherper dan die van de Nederlandse regering: volgens Nederland kwetst Wilders gevoelens, volgens Slovenië – namens de EU – had Wilders geen ander doel dan het „aanwakkeren van haat”. Dat verschil is van belang, omdat dat laatste strafbaar is, het kwetsen van gevoelens is dat niet.