Balsamico-honinguitjes

500 gram verse zilveruitjes75 gram boter2 eetlepels krachtige honing als kastanje of tijm2 eetlepels balsamicoazijnzeezout en versgemalen zwarte peper

Het pellen van verse kleine uitjes kan een vervelend werkje zijn. Het vel laat niet altijd even gemakkelijk los van het vruchtvlees en natuurlijk vloeien er tranen. Maar daar is een eenvoudige oplossing voor: blancheer de uitjes van tevoren. Een bijkomend voordeel is dat de uitjes daarna sneller gaar worden in de oven. Ik heb voor dit recept een Franse kastanjehoning met een uitgesproken smaak gebruikt. U kunt uiteraard een andere soort naar eigen smaak gebruiken, maar kies er liefst wel een die niet alleen maar zoet is.

Doe de ongepelde uitjes in een ruime pan en giet er zoveel koud water bij dat ze onderstaan. Zet de pan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Laat dan 1 minuut koken. Giet de uitjes af en laat ze schrikken onder de koude kraan. Laat ze even afkoelen. Snijd met een scherp mes de steeluiteinden af en wip de uitjes uit de velletjes. Zorg dat ze heel blijven. Snijd dan de bovenkant van de uitjes af.

Schik de uitjes naast elkaar in een ruime, ondiepe ovenschaal. Laat de boter smelten in een kleine pan op laag vuur. Roer er de honing en balsamicoazijn door en breng op smaak met zout en peper. Laat onder af en toe roeren zachtjes verhitten tot de honing is gesmolten. Giet dit mengsel over de uitjes en schep ze erin om tot ze rondom met het botermengsel bedekt zijn. Zet de schaal circa 45 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Draai de uitjes af en toe om en bedruip ze met het botermengsel. Controleer of ze gaar zijn door er met de punt van een scherp mes in te prikken.

U kunt ze nu onmiddellijk serveren bij geroosterd of gegrild vlees, vis of gevogelte. Ze zijn ook verrukkelijk in een grote salade van rucola, radicchio, avocado, tomaten en gebakken spekjes. U kunt ze ook laten afkoelen en in een afgedekte schaal tot een week of tien dagen in de koelkast bewaren. Verhit ze in een kleine pan op laag vuur of een paar minuten in een afgedekte magnetronschaal voor u ze als bijgerecht serveert of in een recept verwerkt.

Kim Maclean

    • Kim Maclean