Balkenende: gevaar is nog niet geweken

Premier Balkenende vindt het veel te vroeg om te concluderen dat de effecten van de film Fitna van PVV-leider Geert Wilders meevallen.

Volgens de premier is er „reden voor voortdurende alertheid”, zei hij gisteren na de ministerraad. Tot nu toe lokte Fitna slechts enkele heftige reacties in het land uit. Zo werd de film gisteravond „na bedreigingen” plotseling van de site liveleak.com verwijderd. Dat was ruim 24 uur nadat Fitna via dezelfde site openbaar was gemaakt. Volgens een verklaring op de site werden „ernstige bedreigingen geuit” aan het adres van medewerkers.

Op het Maasplein in de Utrechtse Rivierenwijk staken jongens twee auto’s in brand en spoten dreigementen tegen Wilders op muren. De politie wist uitbreiding van de rel te voorkomen.

„Soms is er pas na maanden zicht op de werkelijke consequenties”, zei Balkenende. De cartoons van de profeet Mohammed in Deense kranten leidden pas lange tijd na publicatie tot grote onrust. „We zijn er nog lang niet”. Enkele weken geleden sprak de premier over een „crisissituatie”.

Het gebruik van een cartoon van de Deense kunstenaar Kurt Westergaard door Wilders heeft geleid tot de eis van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) om de film aan te passen. Wilders heeft de cartoon zonder toestemming van de kunstenaar gebruikt.

De Nederlands-Marokkaanse rapper Salah Edin eiste gisteren nog dat Geert Wilders zijn film Fitna helemaal van het internet verwijdert. Wilders heeft in zijn film een op Mohammed B. (de moordenaar van Theo van Gogh) gelijkende foto van Edin gebruikt in plaats van een foto van Mohammed B. zelf.

Balkenende heeft „grote waardering” voor moslimorganisaties in Nederland die zo gematigd hadden gereageerd op de film. Hij nam zelfs het woord „trots” in de mond. „Ik ben trots op mensen die op een waardige manier inspelen op de discussie.” Ook andere leden van het kabinet lieten zich gisteren in deze zin uit.

Balkenende prees in het bijzonder Fouad Sidali, voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland, omdat deze radicaal afstand had genomen van geweld en terreur in naam van de islam. Ook Geert Wilders liet zich gisteren positief uit over de rustige reactie van moslims op zijn film. „Wat dat betreft hulde aan de moslims”, zei hij.

De premier zei dat veel landen hebben begrepen dat de visie van Wilders niet de visie van de Nederlandse regering is.