Wit-Rusland pakt journalisten op

In Wit-Rusland zijn gisteren zeker zestien journalisten gearresteerd en hun woningen en kantoren doorzocht. Ze worden verdacht van belediging van president Aleksandr Loekasjenko – een vergrijp waar vier jaar gevangenisstraf op staat.

Een door Polen gefinancierde radiozender meldde dat twintig van zijn journalisten en andere personeelsleden zijn aangehouden. De Wit-Russische geheime dienst, die nog KGB heet, viel gisteren binnen bij European Radio, die door de EU wordt gefinancierd, bij de door Polen betaalde tv-zender Belsat en radiozender Radio Racja en bij het door de Amerikanen betaalde Radio Vrijheid. „Dit herinnert ons aan Stalins tijd, niet aan het Europa van de 21ste eeuw”, aldus een verslaggever van Radio Racja.

De KGB-actie lijkt te zijn ingegeven door de verslaggeving van de radiozender over de demonstratie van duizenden Wit-Russen op 25 maart, toen ze de uitroeping van de (kortstondige) onafhankelijkheid van Wit-Rusland in 1918 herdachten. Die feestdag is verboden. De betoging werd met geweld door de politie beëindigd. Twintig arrestanten, onder wie twee journalisten, zijn sindsdien veroordeeld tot vijftien dagen gevangenisstraf. Ruim twintig anderen kregen forse boetes.

De viceprocureur-generaal van Wit-Rusland zei dat gezocht werd naar materiaal dat te maken heeft met spotprenten over Loekasjenko die door Belsat zijn getoond.

Washington veroordeelde gisteren zowel het geweld waarmee op 25 maart de betoging in Minsk uiteen werd geslagen als de aanhouding van de journalisten. „Het regime heeft zich weer een brute, autoritaire dictatuur getoond die op grove wijze mensenrechten en fundamentele vrijheden negeert”, aldus een verklaring. (AFP, AP)