WeekBoek 13

WeekBoek werkt samen met Dirk Leymans http://papierenman.blogspot.com. De berichten zijn daar in uitgebreide vorm te lezen en op nrc.nl/boekenblog

Dominique De Villepin Foto AFP L'ancien Premier ministre Dominique de Villepin participe à une audience de prestation de serment pour devenir avocat au barreau de Paris, le 09 janvier 2008 dans les locaux de la première chambre de la cour d'appel de Paris. Diplomate de carrière, M. de Villepin doit ouvrir son propre cabinet et s'occuper d'affaires à caractère international, a-t-on appris dans son entourage. Il a été mis en examen le 27 juillet 2007 dans l'affaire Clearstream pour "complicité de dénonciation calomnieuse, recel de vol et d'abus de confiance et complicité d'usage de faux". AFP PHOTO JACQUES DEMARTHON AFP

Verdrietige Belgen kopen massaal Claus’ werk

De dood van Hugo Claus veroorzaakt in Vlaanderen een run op zijn boeken. Vooral Het verdriet van België staat enorm in de belangstelling. De uitgeverij van Claus, De Bezige Bij, heeft vorige week donderdag de laatste exemplaren bij de boekhandelaren bezorgd. Ter gelegenheid van de 25-ste verjaardag van het boek was een speciale editie van 10.000 exemplaren gedrukt, terwijl er nog eens 10.000 in voorbereiding waren. Een nieuwe druk zou rond 4 april in de boekhandels moeten liggen.

Intussen is een aantal katholieken in Vlaanderen ontstemd over de ‘ophemeling’ van euthanasie na de zelfgekozen dood van Hugo Claus. Ze wijzen daarbij nadrukkelijk met de vinger naar de media. ‘De wijze waarop wordt omgegaan met de euthanasie die Hugo Claus pleegde, de wijze waarop sommigen deze daad niet alleen proberen goed te praten, maar zelfs, als summum van edelmoedigheid de hemel in prijzen, stoot tegen de borst’, aldus de generale overste van de Broeders van Liefde René Stockman op de Belgische website kerknet.be. (DL)

Ruzie om vermeende afname boekwinkels

Vorige week maandag bracht de CBS het bericht naar buiten dat het aantal boekhandels tussen 2000 en 2006 was verminderd van 1400 naar 1100. Dat is alarmerend voor de boekenbranche, als het waar zou zijn. De cijfers kloppen echter niet, zegt Ari Doeser, directeur van de NBb (Koninklijke Nederlandse Boekverkopersbond), in Boekblad. Hij noemt het aantal verkooppunten ‘al jaren stabiel rond de 1500’, waarbij hij put uit de jaarverslagen van het NBb zelf. Doeser vermoedt dat de fout bij het CBS onder meer te herleiden valt tot een andere definitie van het woord boekhandel. Doeser: „Wij tellen al onze leden mee. Dat zijn harde feiten. Daar vallen ook internetboekhandels, warenhuizen en kiosken onder. Ik weet niet hoe het CBS heeft zitten goochelen met cijfers.” Michiel Vergeer van het CBS blijft bij de gepubliceerde cijfers en denkt dat het meningsverschil uit de interpretatie van het woord boekhandel voortkomt. „We gaan echter graag met meneer Doeser om de tafel zitten om het euvel te bespreken.”

Zie ook de weblogreportage van 21 maart over de opening van een nieuwe gespecialiseerde boekhandel op de Amsterdamse Weteringschans. (SK)

Dominique de Villepin veilt Napoleoncollectie

De voormalige Franse premier Dominique de Villepin heeft afgelopen week op een veiling in Parijs zijn uitgebreide en waardevolle collectie boeken en brieven omtrent Napoleon Bonaparte van de hand gedaan, zo meldt France International News. In totaal omvatte de Napoleon-collectie van De Villepin 330 boeken en brieven. De Villepin wilde naar eigen zeggen van de Napoleondocumenten af om een ‘tijdperk in zijn leven af te sluiten’. De veiling bij Pierre Bergé et associés lokte een heleboel belangstellenden en kopers. Nogal wat toeschouwers moesten aan de deur blijven staan. (DL)

Schrijversparafernalia nu in Den Bosch te zien

Omdat het Letterkundig Museum in Den Haag tijdelijk dicht is wegens verbouwingen, stelt het een speciale tentoonstelling samen met schrijversobjecten voor de Art & Antiques Fair in Den Bosch. Op het evenement, dat tussen 11 en 20 april plaatsvindt, zullen onder meer het pluchen konijn van Gerard Reve, de schrijfmachine van Boudewijn Büch en de motorlaarzen, pet en handschoenen van Jan Cremer te zien zijn. Sommige van de 120 objecten zijn volgens Salma Chen van het Letterkundig Museum nog nooit in het museum zelf getoond, zoals schrijversschoenen, -paspoorten en -koffers. (DL, SK)

Mogelijk bibliotheken op stations Zuid-Holland

Een aantal stations in de provincie Zuid-Holland zal binnen een paar jaar mogelijk voorzien worden van een kleine bibliotheek. De provincies Zuid- en Noord Holland en de bibliotheekorganisatie Probiblio zijn hierover in overleg gegaan met de Nederlandse Spoorwegen.

In eerste instantie zou het gaan om de stations van Gouda, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Zoetermeer. Probiblio vindt ‘de oververtegenwoordiging van hoger opgeleide veellezers op stations’ een goede aanleiding om er bibliotheken te vestigen. Ook gaf een kleine steekproef die Probiblio hield de indruk dat ook de reizigers zelf belangstelling hebben voor het plan. (DL)

Website van de week: www.bibliopolis.nl

Bibliopolis is de elektronische nationale geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland, samengesteld door de Koninklijke Bibliotheek. Geïnteresseerden kunnen er terecht voor allerlei informatie over boekwetenschappelijk onderzoek. Op de site staat bijvoorbeeld een door tientallen boekwetenschappers geschreven tekst over de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland. Daarnaast een naslagapparaat met zoekmogelijkheden naar biografische gegevens, bibliografische bestanden en boekenveilingen, plus een wegwijzer naar boekhistorische websites en bijzondere collecties in wetenschappelijke bibliotheken. (SK)

    • Sebastiaan Kort
    • Dirk Leyman