Verhagen wil af van alle kernwapens

Rotterdam. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken (CDA) bepleit afschaffing van alle kernwapens in de wereld. Niet alleen moet voorkomen worden dat het aantal landen met kernwapens toeneemt, aldus Verhagen. Ook moeten de landen die al kernwapens hebben ”serieuze stappen nemen in de richting van ontwapening en non-proliferatie”. Verhagen zei dit gisteren op een discussiebijeenkomst in Den Haag over het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens, het Non-Proliferatieverdrag. Hij wees ook op het gevaar dat kernwapens, ”of de technologie om ze te ontwikkelen”, in handen vallen van terroristen. Binnen de NAVO zou meer over de nucleaire ontwapening en non-proliferatie gesproken moeten worden. Verhagen ziet ”het groeiende besef dat kernwapens voor de landen die ze bezitten tegenwoordig meer een blok aan het been zijn, dan een nuttig bezit”.

Interview Verhagen pagina 11