Vaarwel Valentina

valentina.jpgValentina was gisteravond op bezoek. Om vaarwel te zeggen, want ze gaat emigreren naar Bulgarije.
Een maand geleden heb ik Valentina (rechts op de foto) voor het magazine M geïnterviewd in het pittoreske poppen-en-pannenwinkeltje bij mij om de hoek. Daar werkte ze twee dagen op twee dagen af, dat vond ze wel zo rustig. Vanachter de toonbank vertelde ze me over haar 50-jarige leven in het Rusland van Poetin. Het was een bescheiden, maar redelijk gelukkig bestaan. Met werk dat niet teveel van haar verlangde, geen lastige baas, een klein salaris dat net voldoende was om van rond te komen en liefde van haar Bulgaarse echtgenoot Valeri.

Maar omdat Valeri al een tijdje geen werk kan vinden en de beruchte Russische bureaucratie hem als immigrant op alle fronten dwarszit, vertrekken ze voorgoed naar Bulgarije. Daar hoopt Valeri meer kansen op de arbeidsmarkt te hebben.

valentina_m.jpgEen week geleden vielen eindelijk de presentexemplaren van M in de bus. Ik had ze besteld om ze ook aan de andere vijf Russen te geven die ik voor dat artikel in M had geïnterviewd, een MVD-kolonel, een pianiste, een bankier, een chauffeur, een redactrice van een glossytijdschrift. Ontzettend aardige en hartelijke mensen, zoals de meeste Russen die ik tegenkom. Hele middagen heb ik met ze gepraat over hun leven. Maar Valentina bleek achteraf bij veel lezers het populairst te zijn, wat behalve door haar vertederende karakter ook kwam door haar winkeltje en de dingen die ze er verkocht.

Toen ze gisteren afscheid kwam nemen stond ze hier voor de deur met een fles champagne en een taart. Het was een feestje met tranen omlijst. We hadden het de hele avond over haar nieuwe leven en de bureaucratische hobbels die ze nog moest nemen voordat ze de grens over kon. Zo had haar man Valeri problemen met het verkrijgen van een uitreisvisum en moest hij een boete betalen omdat hij een formulier niet goed had ingevuld. En poes Boris kon pas de grens over als hij een dierenpaspoort (met een enorme pasfoto) had, waarin hij nauwkeurig beschreven werd en al zijn injecties stonden vermeld. Maar binnenkort is het voorbij en dan is Valentina voorgoed van die Russische bureaucratie verlost.

Over geld hoeft Valentina zich gelukkig geen zorgen te maken: ze heeft haar 2-kamerflat voor het redelijke bedrag van 180.000 dollar verkocht. Een mooi beginkapitaal voor haar nieuwe leven.

In Bulgarije komt ze in een dorp in een mijnbouwgebied te wonen. En wat is ze er van plan te gaan doen? Opnieuw een baan zoeken in een potten-en-pannenwinkeltje? ,,Ik mag er niet officieel werken,” zei ze toen ze wegging. ,,Dus voorlopig doe ik het huishouden en ga ik voor Valeri zorgen.”

Ik zal Valentina met haar beschaafde eenvoud erg missen.

Lees de digitale editie van het maandblad M (alleen voor (web-)abonnees)

    • Michel Krielaars