Uribe wil gevangen rebellen ruilen tegen Betancourt

Colombia is bereid strijders van de FARC voorwaardelijk vrij te laten uit de gevangenis, als de rebellenbeweging eerst de gegijzelde politica Ingrid Betancourt laat gaan. President Álvaro Uribe heeft gisteren een decreet ondertekend om dit mogelijk te maken.

„Onmiddellijke vrijlating van Betancourt zou genoeg voor ons zijn om de humanitaire uitwisseling te overwegen, in die zin dat we de straffen van guerrillastrijders voorwaardelijk zouden opheffen”, zei de speciale regeringscommissaris voor vredeszaken Luis Carlos Restrepo gisteravond.

Op verschillende plaatsen in het oerwoud houdt de FARC naar schatting honderden gijzelaars vast. Onderhandelingen over een grootscheepse uitwisseling tegen honderden rebellen die vastzitten in Colombiaanse gevangenissen zijn vastgelopen, vooral op de eis van de FARC dat leger en politie zich terugtrekken uit een gebied waar de uitwisseling zou moeten plaatsvinden. De regering wil dat zo’n ruil plaatsvindt in een onbevolkt gebied, waar de guerrillastrijders zich alleen ongewapend zouden mogen vertonen. De families van de gijzelaars en de Franse regering dringen sterk aan op een gevangenenruil.

De Frans-Colombiaanse Betancourt, die al sinds 2002 in de jungle wordt vastgehouden, zou ernstig ziek zijn. Volgens de ombudsman voor mensenrechten in Colombia, Wolmar Perez, heeft Betancourt hepatitis B. Ook heeft hij berichten ontvangen dat ze ernstig ondervoed is en haar huid vol zit met ontstoken insectenbeten. In februari zouden FARC-strijders Betancourt hebben meegenomen naar eerstehulpposten in junglestadjes waar de guerrillabeweging het voor het zeggen heeft.

Vorige maand vrijgelaten gijzelaars zeiden ook dat de voormalige presidentskandidate er erg slecht aan toe is. In november kreeg het leger videobeelden van haar in handen, die vervolgens openbaar werden gemaakt en waarop een broodmagere en uitgebluste Betancourt te zien was. (AP, Reuters, AFP)