Uitgaansverbod in Bagdad na protesten

Basra/ Bagdad. De Iraakse regering heeft een uitgaansverbod ingesteld in Bagdad na protesten van tienduizenden aanhangers van de shi`itische geestelijke en militieleider Muqtada Sadr. Zijm aanhang ging gisteren in shi`itische wijken van Bagdad de straat op om te protesteren tegen het dinsdag begonnen regeringsoffensief in Basra tegen Sadrs militie. Zij eisten het ontslag van de door Washington gesteunde regering van premier Maliki, die het offensief in de zuidelijke stad Basra leidt. ”De regering vertegenwoordigt het volk niet”, zei een betoger. ”Zij vertegenwoordigt Bush en Cheney.” Bijna 200 mensen zijn intussen gedood en honderden gewond, bij het offensief in Basra, bij naar Bagdad overgeslagen gevechten tussen Amerikaanse troepen en strijders van Sadrs Leger van de Mahdi en bij gevechten in andere zuidelijke steden.