Topman Bear Stearns verkoopt aandelen

James Cayne bleef bridgen en golfen terwijl de bank waar hij topman was in de problemen kwam. Gisteren verkocht de huidige president-commissaris van Bear Stearns zijn 5,66 miljoen aandelen in de Amerikaanse zakenbank. Hij kreeg er omgerekend bijna 39 miljoen euro voor.

Cayne was tot januari bestuursvoorzitter en trad af toen Bear Stearns voor het eerst in haar 85-jarige geschiedenis een verlies bekend moest maken. Hij weigerde om helemaal te vertrekken bij het bedrijf waar hij vijftien jaar topman was. Hij werd non-executive chairman, een positie die vergelijkbaar is met die van president-commissaris in Nederland.

Cayne is een omstreden figuur. In juli bracht hij 10 van zijn 21 werkdagen door achter de bridgetafel of op de golfbaan, terwijl twee grote hedgefondsen van Bear Stearns implodeerden.

De fondsen hadden zwaar geïnvesteerd in risicovolle Amerikaanse hypotheken. De ineenstorting van de fondsen bleek het begin van het einde voor de bank. Begin maart moest Bear Stearns worden gered door de Amerikaanse centrale bank omdat er acute financiële problemen waren. Bear Stearns stemde kort daarna in met een overname door rivaal JP Morgan Chase.

Bear Stearns: pagina 17