Televisie Voorkeur

Gedeeltelijk nieuwe gezichten, dezelfde formule. BNN begint vandaag een nieuwe reeks van de satirische popquiz Doe maar normaal. Vier panelleden – Arie Koomen, Brigit Schuurman, Pepijn Lanen en Ruben van der Meer – moeten ‘de gekste weetjes’ weten te produceren over popmuzikanten van vroeger en nu. Elke week worden zij bijgestaan door een gast-BN’er. Presentatie: Sander Lantinga. Ned.3, 21.55-22.30.

actualiteiten

EénVandaag. Uitslag van een vandaag gehouden internet-enquête over de film Fitna. Met analyses en commentaar. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. De hele uitzending zal gewijd zijn aan reacties uit binnen- en buitenland op de film van Geert Wilders. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. ‘De dag na Fitna’ – tafelgesprek met politici en deskundigen in café Dudok in Den Haag. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk praat met Carel Kuyl, hoofdredacteur van Nova, over de media-aandacht rond de film Fitna. En met voetbalpresentator Humberto Tan. Tafelheren: Marc-Marie Huijbregts en Joost Zwagerman. Ned.3, 19.30-20.25u.

informatief

Meester en leerling. Zesdelige Ierse serie waarin een expert in de horeca een week lang een leerling op sleeptouw neemt. In de eerste aflevering gaat de achttienjarige koksleerling Stephen O’Connell mee met Noel McMeel, chef-kok in een 17de-eeuws kasteel in County Monaghan. Het eerste gerecht dat Stephen mag maken mislukt, althans in de ogen van de leermeester. En passant krijgen we een mooie blik op het Ierse landschap. Ned.2, 19.55-20.25u.

360 0 – Geo Reportage: Das schwimmende Krankenhaus vom Amazonas. Reportage over het hospitaalschip dat langs afgelegen plaatsen aan de rivier de Amazone gaat, met drie jonge Braziliaanse artsen aan boord. Arte, 20.15-21.00u.

De leugen regeert. O.m. een gesprek met de Nederlands-Russische documentairemaakster Masha Novikova over haar film Anna, Seven Years on the Frontline over de Russische journaliste Anna Politkovskaja die in oktober 2006 werd vermoord. Verder een item over VVD-lid Loubna Berrada die ooit lid was van het comité van ex-moslims, iets wat tegen haar uitdrukkelijke verzoek in dagblad De Pers werd gemeld. In de Mediaraad: a.s. hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Xandra Schutte en presentator Roelof Hemmen van RTL Nieuws. Ned.2, 21.15-22.00u.

cultuur

Het uur van de wolf: Low – You may need a murder. Alan Sparhawk maakt mooie trage en slepende liedjes. Met zijn vrouw, Mimi Parker, vormt hij de kern van Low, dat internationaal veel lof kreeg toegezwaaid voor cd’s als Trust, Secret Name. Het mormonenechtpaar woont met de kinderen in Duluth. Het lijkt een idyllisch leven, maar in Alan Sparhawk gaat een wispelturige, onrustige geest schuil, die worstelt met godsdienst, geweld en geestelijke gezondheid. Ned.2, 22.50-23.50u.

documentaire

Die ersten Raumfahrer. Documentaire over astronauten in het pre-ruimtevaarttijdperk: de ballonpiloten. In een ingenieus bouwsel – een capsule met een gigantisch waterstofluchtballon en een valscherm – slaagden zij erin 30 kilometer boven de aarde te geraken. Met mooi authentiek filmmateriaal. WDR, 20.15-21.00u.

amusement

Tros TV Show. Ivo Niehe ontmoet André Rieu in Maastricht. Aanleiding is de nieuwe show van het orkest van Rieu, met het grootste transportabele decor uit de geschiedenis: het op ware grootte nagebouwde Weense slot Schönbrunn. André Rieu komt met deze World Stadium Tour in juni naar de Amsterdam ArenA. Ned.1, 21.30-23.00u.

Het zesde zintuig. Niet aangekondigd in de omroepgidsen, maar wel vanavond op de televisie. Realityprogramma waarin kandidaten die denken dat ze helderziend, helderhorend of heldervoelend zijn, strijden om de titel ‘beste paranormaal begaafde Nederlander van 2008’. RTL 4, 22.40-23.40u.

sport

World Cycling Championships. Rechtstreeks verslag van het WK Wielrennen op de baan in Manchester. De sprint van de mannen. BBC 2, 20.00-21.00u.

RTL Voetbal: eredivisie live. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd De Graafschap – FC Groningen. RTL 7, 20.20-22.45u.

RTL Voetbal: Jupiler League. Samenvattingen van de voetbalwedstrijden in de eerste divisie. RTL 7, 22.45-0.00u.

podcast

Fitna. Vanavond een speciale Engelstalige podcast over Fitna. Discussie met Abi Daruvalla, ex-Time correspondent in Nederland, nu hoofdredacteur van Dutch News.nl, Gerald Traufetter, correspondent voor Der Spiegel in Nederland en NRC Handelsbladredacteur Raymond van Boogaard over de film van Geert Wilders. De podcast is vanaf 20u. te beluisteren via nrc.nl/international

Tibet. In de aanloop naar de Olympische Spelen is het onrustig in Tibet. De Tibetanen komen in opstand tegen de Chinezen. In nrc.fm een gesprek over de onrust, het verleden en de toekomst van Tibet. De podcast is vanaf 19u. te beluisteren via nrc.nl/podcast