Smaakvol feestje op tweede cd van Room Eleven

JAZZ/ WORLD Room Eleven: Mmm … Gumbo? ****

JAZZ/WORLD

Room Eleven: Mmm … Gumbo? ****

Wat een opluchting om te constateren dat Room Eleven niets aan eigenzinnigheid heeft ingeleverd. Integendeel, het vijftal met zangeres Janne Schra heeft zich niet laten verleiden tot een gepolijste commerciële opvolger van het debuut Six White Russians and a Pink Pussycat. Room Eleven is wars van trends. Nieuwsgierigheid en de honger naar inspiratiebronnen over de hele wereld dreef de band tot een verkennende smeltkroes van stijlen. Niet voor niets is de nieuwe cd vernoemd naar goed gevulde gumbo, de zuidelijke Louisiana-soep boordevol onverwachte ingrediënten. Het persoonlijke en huiskamerachtige in de muziek is gebleven, evenals de dromerige hang naar nostalgie. Maar de Amerikaanse singer/songwriter Dayna Kurtz, die het album produceerde, bracht diepte in de liedjes. Zij tilde de muziek van het vijftal naar een hoger, volwassener niveau met grappige wendingen. Er wordt vrolijk geëxperimenteerd met blazers en strijkers.

De nachtclubsfeer is nooit ver weg. Is het openingsnummer een vrolijk zomersliedje, wordt in het volgende een tango ingezet.

En zo volgen er kleine liedjes met swingjazz, Americana, blues, folk, compleet met koortjes, handklapjes en banjoriedels. Het proeverijtje van Room Eleven is een uiterst smaakvol feestje.

    • Amanda Kuyper