Selectie Theater & Dans

Angels in America

Toneelgroep Amsterdam speelt het vijf uur durende, aangrijpende stuk Angels in America, waarin schrijver Tony Kushner de aids-epidemie in de Reagan-jaren verbindt met apocalyptische fantasieën over het uiteenvallen van de westerse maatschappij. Daarbij is het een mooi drama over eenzame mensen die steun zoeken bij elkaar. Tournee t/m 31 mei. Inl 020-5318484 of www.toneelgroepamsterdam.nl.

Tien geboden

Johan Simons en zijn groep NTGent maken een toneelbewerking van Kieslowski’s Dekalog (1988), een filmreeks met verhalen over gewone mensen in een flatgebouw die worstelen met morele dillema’s in tijden van groot leed. Simons’ versie is lichter en warmer dan de filmversie. De verhalen blijven even herkenbaar en van een verheven ontroering. Tournee t/m 12 april. Inl 00-32-9-225 1202 of www.ntgent.be.

Ashton Brothers

Vier muzikale clowns van de Ashton Brothers gebruiken acrobatiek en andere vormen van variété als aanleiding voor onnavolgbare, absurdistische slapstickacts. In Charlatans, A Medicine Show doen ze hilarische nummers in rolstoelen, met de overrompelende kracht en frisheid van een funky gitaarband. Tournee t/m 21 juni. Inl 0900-9203 of www.ashtonbrothers.nl.

J6

Nu het land zucht onder een Kabinet Met De Bijbel, acht de nieuwe toneelgroep Vrienden van de Dansmuziek de tijd rijp voor J6, een bewerking van Mistero Buffo, Dario Fo’s satire op het Bijbelse lijdensverhaal. J6 is s één en al ritme en dynamiek; een bonte mix van revues en pantomimes, mysteriespelen, preken en potsenmakerij. Tournee t/m 5 april. Info 020- 6207953 of www.vriendenvandedansmuziek.nl.

Apocalypso

Het Syndicaat brengt het nieuwe toneelstuk Apocalypso van Jibbe Willems, een eindtijdvisioen met de jongen Jesse, die verloskundige wil worden. In de schaduw van de nakende Dag des Oordeels wordt het toneel bevolkt door hoeren, junks, pooiers en paupers, live bijgestaan door twee funkmuzikanten. Willems laat zijn personages virtuoos laveren tussen profetische, pornografische volzinnen en kale, spitsvondige straattaal. Tournee t/m 26 april. Inl 020-6168744 of www.hetsyndicaat.com.

Ciske de Rat

In de musical Ciske de Rat keert Danny de Munk terug in de rol die hem beroemd maakte. De nieuwe liedjes van Henny Vrienten zijn even goed meezingbaar als de oude filmhit Ik voel me zo verdomd alleen. Dit is een van de beste musicals die ooit in Nederland werd gemaakt. Tournee t/m 14 dec. Inl 0900- 3005000 of www.ciskederat.nl.

Verplichte figuren

Met Verplichte figuren keert het oer-Nederlandse genre van de cabaret-musical terug. Alex Klaasen en Ellen Pieters spelen fenomenaal een aantal dubbelrollen: van de racistische bejaarde tot de overspelige hetero. Tournee t/m 6 juni. Inl 020-6164004 & www.verplichtefiguren.nl.

Zeeuwse Nachten

In het derde deel van de reeks Zeeuwse nachten speelt het Volksoperahuis het muziekspel Het Behouden Huys. In de toekomst is ons land onder water gelopen. Alle historische helden van Nederland trachten zich te redden op een ijsschots. Schrijver Rogier Schipper schittert als koningin Amalia, en speler/zanger Kees Scholten in vele dubbelrollen. Ondertussen bloeit er een liefde op tussen heldin Zeeuws Meisje en een Afrikaanse man. Tournee t/m 26 april. Inl www. volksoperahuis .nl.