Selectie Film

Naissance des pieuvres

Bestaat er zoiets als een vierhoeksrelatie in literatuur of film? Dan is Naissance des pieuvres van Céline Sciamma daar een mooi voorbeeld van. Drie meisjes en een jongen zijn verwikkeld in een web van onderlinge verhoudingen, waarin niet zozeer de liefde de draden weeft, als wel de angst. Hun leeftijd is daarbij essentieel: ze zijn pubers die de regels van het spel nog moeten ontdekken en tastend hun weg zoeken. De jonge actrices Pauline Acquart (Marie), Adele Haenel (een misprijzend kijkende Floriane) en Louise Balchère (Anne) doen hun werk voorbeeldig. Daarbij zijn de teksten van de dialoog intelligent en boeiend. Naissance des pieuvres. Regie: Céline Sciamma. In: 8 bioscopen

Giorni e Nuvole

(Days and Clouds) behandelt een universeel, maar ook een echt Italiaans thema: wat gebeurt er met een echtpaar uit de middenklasse, dat net op het moment dat ze rustig naar hun pensioen denken te kunnen koersen, failliet gaat? De man (Antonio Albanese) krijgt ruzie met zijn compagnon, verliest zijn werk en kan alleen nog aan de slag als klusjesman. De vrouw (Marghertia Buy) heeft net haar studie kunstgeschiedenis voltooid. Ze moet het restaureren van fresco’s eraan geven en komt terecht in een call center. Zij blijkt de maatschappelijke degradatie veel beter te kunnen verwerken dan hij. Sylvio Soldini, die een hit had met Pane e Tulipane, werkt dit scenario met veel vakmanschap uit. De cameravoering is perfect, de acteurs spelen naturel en op een heel hoog niveau. Maar er zijn geen verassingen. Met: Antonio Albanese en Marghertia Buy. In: 11 bioscopen.

Horton

De olifant Horton, naar het boek Dr. Seuss’ Horton Hears a Who!, hoort een stem als er een spikkel langs zijn oor vliegt. Hij rent het achterna en krijgt contact met Who-ville, het stadje dat gevestigd is op de spikkel ter grootte van een stofje, dat denkt dat ze het centrum van het universum zijn. De schurk in Horton is een vrouwelijke kangaroe die koste wat kost haar kind wil beschermen tegen wat zij ziet als gevaarlijke vreemdelingen. De animatie van de Fox-studio is zeer goed, vooral de weergave van het vreemde Escher-achtige stadje Who-ville. Regie: Jimmy Hayward en Steve Martino. In: 107 bioscopen (Nv) en 55 bioscopen (Ov).

Persepolis

Verrukkelijke verfilming van de stripboeken van Marjane Satrapi die haar jeugd voor tijdens en na de islamitische revolutie in Iran tekende en beschreef. In de kleuren zwart en wit en af en toe rood zien we het leven van een wijs en levendig meisje van goede komaf van alle kanten worden bekneld door de opdringerige religiositeit van de ayatollah’s. Zwaar en licht wisselen elkaar als vanzelfsprekend af. Persepolis wordt verteld in een speels-tegendraadse redeneertrant. Satrapi’s grappen zijn hard en radicaal, bizar en steeds volkomen oprecht. Regie: Marjane Satrapi en Vincent Parronaud. Engels gesproken, met de stemmen van: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Gena Rowlands, Sean Penn, Iggy Pop. In: 5 bioscopen

Rotterdam en route

Zondag 30 maart komt het IFFR naar Lux in Nijmegen met het exclusieve minifestival Rotterdam en route (voorheen Tigers on Tour). Het filmprogramma omvat vijf prijswinnende of genomineerde films én een verzamelprogramma met vier bekroonde korte films. Zondag 30 maart. V.a.12u. Pass-partout (3 films naar keuze) € 22,50. Entree per film € 8.

Lux Nijmegen, Mariënburg 38-39. 024-3221612.