Selectie Buitenland

Brussel

De Koninklijke Bibliotheek in Brussel dankt haar fraaie collectie deels aan grote 19de-eeuwse verzamelaars. In de ban van boeken presenteert twintig van deze figuren en hun ongelooflijke boekenbezit. De collecties kwamen na hun dood in de nationale bibliotheek van het jonge België terecht. Zo onder meer de boeken als studiemateriaal die schrijver en letterkundige Jan Frans Willems verzamelde, de middeleeuwse handschriften uit het bezit van Richard Heber of de encyclopedische bibliotheek van Karel van Hulthem. Stuk voor stuk bouwden deze bibliofielen een verzameling op van cultureel, esthetisch en uiteindelijk ook financieel onschatbare waarde. In de ban van boeken, Grote verzamelaars uit de 19de eeuw, Koninklijke Bibliotheek, Kunstberg, Brussel, t/m 24 aug., ma t/m za 10-17u. Inl 0032 25195355 en www.kbr.be

Antwerpen

Raoul De Keyser, Meeting, t/m 19 april, Zeno X Gallery, Antwerpen 0032 3 2161626 en www.zeno-x.com

Londen

De eerste 18e eeuwse Engelse feministen stonden bekend als de Blauwe Kousen, omdat een groepslid ooit blauwe i.p.v. witte kousen droeg. Met behulp van correspondentie, partijen en vergaderingen werd het recht van vrouwen op educatie bevorderd. Later werden vrouwen van de groep geëerd als schrijvers, historici, filosofen en kunstenaars. Bewust van hun hoge denkvermogen waren ze daarbij vrouwelijk en stijlvol. Deze Blue

stocking Circle kunsttentoonstelling is een verfrissing tussen de hedendaagse Britse obsessie met de glamour van Britney Spears en Kate Moss. T/m 15 juni, Brilliant Women- 18th Century Bluestockings, National Portrait Gallery, St Martin's Place, Londen WC2H, 004420 7306 0055 & www.npg.org.uk

Parijs

Marie-Antoinette t/m 30 juni in het Grand Palais www.rmn.fr; Goya graveur t/m 8 jun in het Petit Palais www.petitpalais.paris.fr

Hamburg

De Rijndochters dartelen rond op een reusachtig bed, Wodan knutselt op zolder aan een maquette van de wereld en kan de maffiose onderneming Fasolt & Fafner het loon voor de bouw van de burcht niet betalen. Regisseur Claus Guth en decorontwerper Christian Schmidt hebben, in Hamburg, Das Rheingold met humor gekruid - zonder de mythe met al haar diepgang over te slaan. De Hamburgische Staatsoper brengt vanaf deze lente Wagners complete Ring des Nibelungen - het laatste deel van de tetralogie verschijnt in 2010. Das Rheingold: op 2 en 9 april. Lezingen en discussies op 9 en 3 april. Grosses Haus, Grosse Theaterstr. 25, Hamburg. Inl 0049-40356868 en www.hamburgische-staatsoper.de

Frankfurt

Manet, Monet, Renoir, Degas - wie kent niet de beroemde impressionisten. Minder bekend is dat die stroming ook belangrijke schilderessen heeft voortgebracht. Eva Gonzales liet als leerling van Manet een kwalitatief hoogstaand maar door haar vroege dood nogal klein oeuvre na. De zeer getalenteerde Marie Bracquemond raakte in een heilloze concurrentiestrijd met haar man verwikkeld. En Berthe Morisot, vriendin en model van Manet, heet vanwege haar losse penseelstreek zelfs de ‘meest impressionistische kunstenaar van alle impressionisten’. Een tentoonstelling in Frankfurt haalt al deze schilderessen naar voren. T/m 1 juni. Di, vr-zo 10-19u, wo en do 10-22u. Römerberg, Frankfurt/M. Inl 0049-69299882-118 en www.schirn.de.

Weimar