‘Schräg gestellt Schneiderad’

Het scheve snijwiel van de Rösle roept bij gebruikers vele vragen op. blikopener Klootwijk, Wouter

Het boterhamworstprincipe en tomatenpuree. Boterhamworst zit niet in een darm maar in een hoog blik. Maak het blik open en keer het om. De worst zal er niet uitzakken, nooit. Pas als de twee deksels eraf zijn en het blik een buis werd komt de worst tevoorschijn.

Nu een blikje tomatenpuree. Maak het open en houdt het op zijn kop; de tomatenpuree komt er niet uit. Er moet een lepeltje aan te pas komen en dan nog blijft puree in het blikje achter. Het boterhamworstprincipe. Maak het blik aan twee kanten open en laat de puree eruit zakken. Traag en fantastisch, er blijft geen spat in het blikken kokertje achter.

Voorwaarde; een goede blikopener die gaaf snijdt. Nog niet zo lang geleden, bijna twee eeuwen na de uitvinding van het conservenblik, is eindelijk een goede blikopener gemaakt. Hij snijdt de flens door, de rand van de deksel. De opener heeft een kloeke vleugel om aan te draaien. Een tandwieltje rijdt boven over de rand van de deksel en haaks op het tandwieltje draait een snijwieltje mee dat de buitenrand schoon doorsnijdt. Geen scherpe randen aan blik en deksel.

Een fabrikant in Taiwan, eigenaar van het patent, maakt dit snijmechanisme. Het wordt toegepast in een keur aan wat duurdere blikopeners, en designers die keukengereedschap vormgeven zodat ze er als vormgeving uitzien in plaats van gereedschap zijn er gek op. Ze kosten tussen de 20 en 30 euro. De Sieger Bravo heeft het ingebouwd en de Zwilling Twin Select. Goed in de hand ligt de blikopener van Cuisipro met Taiwanwerk. Hetzelfde flenzensnijdertje zit ook in een stijf gedesignde opener van Rösle.

Maar nu heeft Rösle nieuws dat verbaast. Een blikopener die niet nog een stukje beter maar een tikkeltje minder goed is dan de vorige. De Innovationsführer van Rösle hoeft zijn potloden niet zelf te slijpen. Want dan had hij geweten dat je het potlood horizontaal in het slijpertje ronddraait. Nooit zet je het potlood rechtop in de slijper omdat de hand die het potlood draaien moet als vanzelf, sneller dan de hersens in het hoofd hem kunnen sturen, voorkeur heeft voor draaien om een horizontale as. Je moet er ook niet aan denken een auto aan te moeten slingeren met een verticaal draaiende slinger. Het zou veel meer inspanning kosten dan het draaien aan de slinger voor uit de neus van uw oude Ford.

Wist de Innovationsführer niet. Hij maakte een opener die boven op de rand van het blik wordt geklemd. Een tandwieltje bijt in de binnenrand en een snijwieltje snijdt door de buitenzijde van de flens. De draaivleugel staat omhoog op een verticale as. De mens die eraan draaien wil moet zijn arm optillen, elleboog omhoog, pas dan kan de hand de vleugel bewegen. Kortom, meer inspanning (voor weliswaar hetzelfde uitstekende resultaat) dan bij de vorige versie.

Een test. Het kostte een paar blikken, maar: de Cuisipro en de Sieger, beide met de draaivleugel opzij van het blik in plaats van er bovenop, bevallen mijn ledematen het best. Het verschil tussen dansen en werken: de Rösle gaat zwaarder. Misschien ook doordat het snijwieltje een beetje scheef staat. Het snijdt niet recht vooruit, schaatst scheef door de flens. Weswegen ist das, Rösle?

„Lieber Herr, das Schneiderad des neuen Dosenöffners ist schräg gestellt. Das garantiert, dass der Öffner immer zur Dose hin ausgerichtet ist und somit den Deckel der Dose optimal festhält und öffnet.” Maar in de voorlaatste versie stond het wieltje recht en dat ging toch prima?

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk