Roddeldam wilde Welschen

Niet de later benoemde Ivo Opstelten (VVD), maar Rein Welschen (PvdA) had negen jaar geleden de voorkeur van de Rotterdamse commissie die adviseerde over de opvolging van burgemeester Bram Peper. Dat valt op te maken uit Het sprookje van Roddeldam, gepubliceerd door oud-raadslid en dichter Manuel Kneepkens (66). Hij zat in de sollicitatiecommissie als fractieleider van de toenmalige Stadspartij. Schendt de jurist-criminoloog nu de wettelijke geheimhoudingsplicht? „Nee”, zegt hij. „Een sprookje is een sprookje, en of het sprookje van Roddeldam samenvalt met de werkelijkheid van Rotterdam kan ik bevestigen noch ontkennen.”

Kneepkens hoopt met zijn verhaal discussie los te maken. „De burgemeestersbenoeming is in Nederland één grote black box. Het verslag van de benoeming moet 75 jaar ongezien in het archief blijven. Volstrekt uit de tijd.”

Naast Opstelten (‘Onno Hinckeldack’) en Welschen (‘Jos Belgjens’) solliciteerden oud-staatssecretaris Saskia Stuiveling (‘Hendrickje Donkersloot’) en Ronald Bandell (‘Dolf Brandon’), toen burgemeester van Alkmaar. Hoewel Welschen, destijds eerste burger in Eindhoven, de meeste stemmen kreeg in de vertrouwenscommissie, eiste de VVD achter de schermen de burgemeesterspost op. Opstelten werd aangewezen.

Bandell, sinds 2000 burgemeester van Dordrecht, weigert inhoudelijk te reageren op Kneepkens’ verhaal. „Het is zoals bij veel sprookjes: en zij leefden nog lang en gelukkig!” Ook toenmalig CDA-fractievoorzitter Lucas Bolsius (‘Marcus Brillius’) houdt zich op de vlakte. De huidige – brildragende – wethouder in Rotterdam heeft het verhaal „met plezier gelezen, maar sprookjes zijn sprookjes”, laat hij weten.

Het sprookje is te lezen op:www.waterlandstichting.nl

    • Mark Hoogstad