Raconteurs hebben haast met nieuwe cd

Geen interviews, geen advertenties, geen voorpubliciteit. De Amerikaanse rockgroep The Raconteurs heeft haast om de nieuwe cd Consolers Of The Lonely verkrijgbaar te maken.

Begin maart werd er de laatste hand aan gelegd; deze week is de muziek overal ter wereld te koop. Digitaal via iTunes of de site van de band, op cd en vinyl, in supermarkten zowel als speciaalzaken. The Raconteurs willen iedereen gelijke mogelijkheden geven hun nieuwe songs te horen, zonder voorgekookte verwachtingen of aanbevelingen in de media.De groep geeft belangrijke marketingmiddelen op zoals gratis voorpubliciteit, voornotering in de handel en maximalisering van de ‘first week sales’, in de VS een belangrijk middel om het succes van een album te peilen.

Het in stemmig zwart-wit verpakte album met een foto van de band als ouderwetse kermisattractie, arriveerde zaterdag in Nederlandse cd-winkels. De eerst indruk van Consolers Of The Lonely is dat The Raconteurs de kwaliteit van hun debuutalbum overtreffen. In 2006 nog een hobbyproject van Jack White naast zijn succesvolle duo The White Stripes, is het viertal nu een hechte band geworden waarin Bredan Benson en White tegen elkaar opbieden met sterke songs in een psychedelische garagerockstijl, Hun persoonlijke voorkeuren voor The Beatles en Led Zeppelin klinken daar duidelijk in door.

    • Jan Vollaard