Raconteurs hebben haast met nieuwe cd

Geen interviews, geen advertenties, geen voorpubliciteit. De Amerikaanse rockgroep The Raconteurs heeft haast om de nieuwe cd Consolers Of The Lonely verkrijgbaar te maken. In de eerste week van maart werd er de laatste hand aan gelegd; deze week is de muziek overal ter wereld te koop. Digitaal via iTunes of de site van de band, op cd en vinyl, in supermarkten zowel als speciaalzaken.

Zangers/gitaristen/songschrijvers Jack White en Brendan Benson melden in een persbericht dat ze de muziek zo snel mogelijk aan hun fans door willen spelen. Pers, radio en internetmedia krijgen gelijke kansen om een mening te formuleren.

De groep geeft op deze manier belangrijke marketingmiddelen op, zoals gratis voorpubliciteit, voornotering in de handel en maximalisering van de ‘first week sales’. Dat laatste is in de VS een belangrijk middel om het succes van een album te peilen.

De cd arriveerde afgelopen zaterdag in Nederlandse winkels. De eerste indruk is dat ze de kwaliteit van hun debuutalbum overtreffen. In 2006 nog een hobbyproject van Jack White naast zijn succesvolle duo The White Stripes, is het viertal nu een hechte band geworden. Benson en White bieden tegen elkaar op met sterke songs in een psychedelische garagerockstijl, waarbij hun voorkeuren voor The Beatles en Led Zeppelin doorklinken.

The Raconteurs raden aan het album als geheel te downloaden omdat de veertien songs samen een eenheid vormen. De vinylversie geniet hun voorkeur wegens de superieure geluidskwaliteit; in Nederland was die gisteren nog niet verkrijgbaar.

    • Jan Vollaard