Rabbijn eist wraak, wraak na aanslag

Een invloedrijke Israëlische rabbijn heeft de regering deze week opgeroepen tot een „verschrikkelijke wraak” op de Palestijnen voor de aanslag op een talmoedschool in Jeruzalem waarbij op 6 maart acht studenten om het leven kwamen. Ook de Palestijnse dader vond de dood. Volgens rabbijn Shmuel Eliyahu, belangrijkste rabbijn van de noordelijke stad Safed, moeten de leden van diens familie worden „opgehangen [..] aan een hoge boom”.

Maar niet alleen dat. „Twee weken zijn verlopen sinds de aanslag in de yeshiva [school] Merkaz Harav en we hebben niets gehoord wat betreft een Israëlische bestraffing”, schreef Eliyahu in het nationalistisch-joodse weekblad Eretz Yisrael Shelanu (Hebreeuws voor Het land van Israël behoort ons toe).

„We moeten een kat een kat noemen. Wraak, wraak, wraak. We moeten niet vergeten. Er moet een verschrikkelijke wraak komen na de aanslag van Merkaz Harav.” Want, zo vervolgde hij, „we moeten hun pijn doen tot ze ‘genoeg!’ roepen, tot ze op de grond vallen en om hulp roepen.” Eretz Yisrael Shelanu wordt verspreid in synagoges, met name op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Eliyahu, zoon van een vroegere opperrabbijn van Israël, zei later dat hij een „metafoor” gebruikte maar wel degelijk voorstander is van wraak op mensen die joden aanvallen. „Ik verontschuldig me nergens voor en ik sta achter alles dat ik heb geschreven.”

Het blad bevatte tevens een verzonnen brief in naam van premier Ehud Olmert waarin deze wordt geportretteerd als een zwakke leider die voor terroristen buigt.

Eliyahu schreef dat hij niet bedoelt dat individuele mensen in actie zouden moeten komen, maar de staat. „Niet om de behoefte aan wraak te bevredigen, maar voor afschrikking.”

Verscheidene Israëlische linkse bewegingen en mensenrechtenorganisaties hebben procureur-generaal Menahem Mazuz opgeroepen om rabbijn Eliyahu te vervolgen. (AFP, AP)