Raad voor de Journalistiek berispt `Nova`

Amsterdam, 28 maart. Actualiteitenrubriek Nova heeft in een reportage over het strafproces tegen marinier Eric O. ten onrechte geen wederhoor gepleegd. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek gisteren bepaald. De militair loste op 27 december 2003 waarschuwingsschoten op een groep Irakezen, die mogelijk een container wilde plunderen. Daarbij zou een van de Irakezen om het leven zijn gekomen. Het gerechtshof in Arnhem sprak Eric O. in 2005 vrij van handelen in strijd met de geweldsinstructies. Nova besteedde op 19 december 2007 aandacht aan deze kwestie. In de uitzending zond het programma transcripties uit van gesprekken met verscheidene mariniers. Een van hen vertelde dat hij door de toenmalige hoogste marinier, generaal-majoor W. Prins, onder druk was gezet om gunstig over O. te getuigen. Prins diende een klacht bij de raad in, omdat hij vindt dat hij ten onrechte geen kans heeft gekregen in de reportage te reageren. Nova stelt dat het de dag voor de uitzending contact heeft opgenomen met de voorlichter van het ministerie van Defensie voor een reactie. Prins was toen niet meer in dienst. Nova had daarom zelf contact met hem moeten opnemen, aldus de Raad voor de Journalistiek.