Pleidooi toelating ‘chloorkip’

Vlees van Amerikaanse kippen dat is behandeld met chloor zou weer verkocht moeten worden in Europese supermarkten. Daar pleit eurocommissaris Günther Verheugen (Industrie) voor in een interne brief aan Commissievoorzitter Barroso. De brief is in bezit van persbureau Reuters. In 1997 besloot de Europese Unie tot een verbod op de import van Amerikaanse ‘chloorkippen’ omdat er vragen waren over de veiligheid van het vlees. Dat verbod geldt nu nog. Maar Verheugen waarschuwt dat „als de zaak niet wordt opgelost, we grote problemen met de regering van de Verenigde Staten moeten verwachten”. Een anonieme ambtenaar van de Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de EU) vertelde Reuters dat er binnen de Commissie weerstand tegen de plannen van Verheugen is. Cees Vermeeren, directeur van de Europese koepel van de pluimvee-industrie AVEC, noemt de brief van eurocommissaris Verheugen „totaal onbegrijpelijk”. „In feite zegt Verheugen dat de Europese productiestandaarden niet toepasbaar zijn op derde landen. Dat is een grote breuk met het gehele huidige importbeleid.” De Europese eisen voor de pluimveesector zijn veel strenger dan de Amerikaanse.