Pato met doelpunt in voetsporen van Pelé

Alexandre Rodrigues da Silva – beter bekend onder zijn voetbalnaam Pato – is in de voetsporen getreden van Pelé, Zico, Rivaldo en Ronaldinho. De 18-jarige spits van AC Milan maakte woensdagavond bij zijn debuut in het nationale elftal van Brazilië het enige doelpunt in een oefenduel met Zweden in Londen. De vier landgenoten van Pato maakten tijdens hun eerste optreden voor de kanaries ook één of meerdere treffers.

De kranten in Brazilië waren gisteren vol lof over het optreden van de spits. ‘Sterrendebuut’, luidde de kop in O Globo. De krant Estado de São Paulo schreef: „Pato stelt overwinning veilig met een prachtig doelpunt.” Pato vertelde na afloop van het duel in Engelse hoofdstad dat zijn ouders hem huilend hadden gebeld. „Ik was ook ontroerd, want ik ben hen alles verschuldigd. Er bestaat niets mooiers in het leven dan je ouders op deze manier te bedanken”, stelde Pato in het Emirates stadion van Arsenal.

Het duel tussen Brazilië en Zweden was ter herdenking van de WK finale in 1958. Brazilië won het duel om de wereldtitel destijds met 5-2. Pato werd na een uur spelen door bondscoach Dunga ingebracht als invaller. Twaalf minuten later maakte hij een doelpunt. De aanvaller pakte de bal af van doelman Rami Shaaban, draaide zich razendsnel om en schoot de bal met veel gevoel van grote afstand in het lege doel.

Pato (Portugees voor eend) is afkomstig uit het Braziliaanse plaatsje Pato Branco. Op zijn derde werd hij lid van de lokale voetbalschool. Acht jaar later kwam hij op een voetbalinternaat in Porto Alegre. Pato tekende zijn eerste profcontract bij Internacional, een club die uitkomt op het hoogste niveau in Brazilië. Afgelopen zomer werd hij door AC Milan voor 22 miljoen euro gekocht. Pato, die sinds 1 januari speelgerechtigd is voor de voetbalgrootmacht uit Milaan, groeide de voorbije maanden al uit tot de revelatie van de Serie A.