Pas verschenen

Literatuur

Gottfried Benn: Statische gedichten (Statische Gedichte). Vert. Huub Beurskens, Meulenhoff, 160 blz. € 25,–

Tweetalige bundel met poëzie van de Duitse dichter-schrijver (1886-1956). Het verschijnen van Statische Gedichte in 1948 betekende voor de schrijver een comeback na een schrijfverbod van tien jaar, opgelegd door de nazi’s. Hij wordt in binnen- en buitenland erkend als een van de belangrijkste dichters van de 20ste eeuw.

Herman Brusselmans: Toos. Prometheus, 270 blz. € 17,95

Laatste deel van een trilogie over Danny Muggepuut, Brusselmans’ meest illusieloze alter ego. ‘Muggepuut lees je omdat je niet wilt stoppen (Arjen Fortuin in Boeken, 09.02.07).

Yra van Dijk en Koen Hilberdink (red): Jan Campert-prijzen 2007. Vantilt, 168 blz. € 9,80

Essays en bibliografische informatie over het werk van de laureaten Toon Tellegen (Constantijn Huygens Prijs), Dirk van Bastelaere (Jan Campert Prijs), Marcel Möring (F. Bordewijk Prijs) en Margriet Heymans (Nienke van Hichtum Prijs).

Lev Nikolajevitsj Tolstoj: Jongensjaren. Vert. Arthur Langeveld, Hoogland & Van Klaveren, 112 blz. € 19,90

Deel twee van de Tolstojs autobiografische drieluik (Kinderjaren, Jongensjaren en Jeugd) waarmee hij in 1852 doorbrak en waarin feit en fictie met elkaar verweven worden. ‘De vertaling door Nijhoffprijswinnaar Arthur Langeveld is uitmuntend[...] hij laat zien dat alle oudere vertalingen van Kinderjaren gedateerd, omslachtig en log zijn. (Michel Krielaars over een eerdere vertaling in Boeken 19.01.07)

Blake Morrison: Ten zuiden van de rivier (South of the River). Vert. Ronald Cohen, Nieuw Amsterdam, 612 blz. € 22,50

Stadsvossen vormen de rode draad in deze ‘Zeitgeist-roman’ over het leven van enkele vrienden en familieleden tijdens de eerste vijf Blair-jaren.

NON-FICTIE

Frank Ankersmit en Leo Klinkers (red): De tien plagen van de staat De bedrijfsmatige overheid gewogen. Van Gennep, 268 blz. € 19,90

Analyses door tien auteurs met hun wortels in het openbaar bestuur; over alles wat er mis is met en bij de overheid.

Herman Pleij: Komt een vrouwtje bij de drukker...Over gezichtsveranderingen van de literatuur uit de late Middeleeuwen. Bert Bakker, 334 blz. € 29,95

Bij het afscheid van de hoogleraar historische Nederlandse letterkunde een bundel met zijn artikelen over met name de rol van de drukpers in het literaire leven van de late Middeleeuwen en Vroegmoderne tijd.

Arne Zuidhoek: Christenen voor Allah Nederlanders onder de Barbarijse Zeerovers. Aspekt, 330 blz. € 22,95

Geheel herziene versie van Zuidhoeks studie uit 1977 die verscheen onder de titel Zeerovers van de Gouden Eeuw met illustraties van de auteur.