Overal smelt ijs

Dat ijskappen smelten is deze maand wel heel duidelijk zichtbaar op Antarctica. Daar brokkelt de Wilkins-ijsschots af.

Satellietbeelden die in opdracht van de Universiteit in Colorado gemaakt zijn van het Wilkins-plateau op Antarctica laten duidelijk zien dat grote brokken ijs de Oceaan invallen. Wetenschappers menen dat de ijsschots eeuwenlang hetzelfde was en nu in hoog tempo smelt. Dat komt, zeggen zij, door opwarming van de aarde, maar ook door de oceaangolven die tegen het plateau opbeuken. De wetenschappers voorspellen dat binnen enkele jaren het plateau voor de helft zal zijn verdwenen.

Ook in andere werelddelen smelt ijs. IJsgletsjers in het Rwenzori gebergte in Oost-Afrika zijn de afgelopen vijftig jaar met vijftig procent geslonken. Over dertig jaar is de eeuwige sneeuw daar heus verdwenen. Dat vormt een bedreiging voor mens, plant en dier aldaar; de bergen zijn hun watervoorziening. En dan het poolijs van de Noordpool, dat er mede voor zorgt dat de aarde redelijk koel blijft, ook dat smelt. WNF woordvoerster Lieselot Meelker zegt dat „als de temperatuur op aarde maar 1 graad stijgt, er -schrik niet- 1.5 miljoen vierkante kilometer ijs van de Noordpool smelt.” Dat zijn heel wat voetbalvelden. Wat gaan wij hiervan merken? „Wetenschappers zeggen dat het weer heftiger wordt”, vertelt Lieselot. „Veel regen en meer storm.”