Overal smelt ijs

Dat ijskappen smelten is deze maand wel heel duidelijk zichtbaar op Antarctica. Daar brokkelt de Wilkins-ijsschots af.

Het omcirkelde deel brokkelt af foto Reuters bewerkt door Wibbine Kien This satellite photo released by the National Snow and Ice Data Center at the University of Colorado at Boulder shows the Wilkins Ice Shelf on March 6, 2008 on the Southwest Antarctic Peninsula as it began to break apart. The ice shelf, about seven times the size of Manhattan began collapsing on Feb. 28, putting an even greater portion of glacial ice at risk, scientists said Tuesday. NSIDC processed these images from the NASA Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) sensor, which flies on NASA's Earth Observing System Aqua and Terra satellites. (AP Photo/ National Snow and Ice Data Center, NASA) Associated Press

Satellietbeelden die in opdracht van de Universiteit in Colorado gemaakt zijn van het Wilkins-plateau op Antarctica laten duidelijk zien dat grote brokken ijs de Oceaan invallen. Wetenschappers menen dat de ijsschots eeuwenlang hetzelfde was en nu in hoog tempo smelt. Dat komt, zeggen zij, door opwarming van de aarde, maar ook door de oceaangolven die tegen het plateau opbeuken. De wetenschappers voorspellen dat binnen enkele jaren het plateau voor de helft zal zijn verdwenen.

Ook in andere werelddelen smelt ijs. IJsgletsjers in het Rwenzori gebergte in Oost-Afrika zijn de afgelopen vijftig jaar met vijftig procent geslonken. Over dertig jaar is de eeuwige sneeuw daar heus verdwenen. Dat vormt een bedreiging voor mens, plant en dier aldaar; de bergen zijn hun watervoorziening. En dan het poolijs van de Noordpool, dat er mede voor zorgt dat de aarde redelijk koel blijft, ook dat smelt. WNF woordvoerster Lieselot Meelker zegt dat „als de temperatuur op aarde maar 1 graad stijgt, er -schrik niet- 1.5 miljoen vierkante kilometer ijs van de Noordpool smelt.” Dat zijn heel wat voetbalvelden. Wat gaan wij hiervan merken? „Wetenschappers zeggen dat het weer heftiger wordt”, vertelt Lieselot. „Veel regen en meer storm.”

    • Jitka Buschman