Opposant Georgië gevonnist

Een Georgische rechtbank heeft vandaag oud-minister van Defensie en oppositieleider Irakli Okroeasjvili bij verstek veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf wegens afpersing.

Okroeasjvili was een bondgenoot en vertrouweling van president Michail Saakasjvili tot hij eind 2006 als minister werd ontslagen omdat hij voor geweld tegen de separatistische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië was.

Vorig jaar trad Okroeasjvili naar buiten met ernstige beschuldigingen tegen de president, over extreme corruptie – de president en zijn familie zouden één miljard dollar hebben vergaard – en zelfs politieke moord en richtte een eigen oppositiepartij op. Hij werd vlak daarna gearresteerd en beschuldigd van machtsmisbruik, het witwassen van geld en afpersing tijdens zijn ministerschap.

Tijdens zijn hechtenis trok Okroeasjvili zijn beschuldiging tegen de president in. Hij werd op borgtocht vrijgelaten en vluchtte naar Duitsland zonder de verkiezingen van november af te wachten. Daar herhaalde hij zijn beschuldigingen. Hij bevindt zich nu in Frankrijk. (Reuters)