Nieuw plan Air France-KLM voor Alitalia

Air France-KLM heeft de Italiaanse vakbonden vandaag een nieuw voorstel gedaan voor overname van het verlieslijdende Alitalia. Het banenverlies lijkt hetzelfde te zijn als in het eerdere plan. De eerste reactie van de bonden is daarom negatief.

Air France-KLM kwam tien dagen geleden met zijn eerste bod op Alitalia, maar de vakbonden verwierpen dit. De Frans-Nederlandse onderneming zegde een aanpassing toe. In het plan dat vanochtend bekend werd gemaakt zegt Air France-KLM dat er 2.100 banen zullen verdwijnen en worden 37 van de nu bestaande vluchten geschrapt.

Het verlies aan arbeidsplaatsen is nagenoeg even groot als in de eerste versie, maar Air France-KLM zegt met een beter sociaal plan te zijn gekomen. Zo is er ruimte gemaakt voor vervroegd pensioen en kunnen werknemers worden overgeplaatst zonder hun baan te verliezen.

De vakbonden toonden zich weinig positief. „Wij zijn niet bereid concessies te doen op het gebied van de werkgelegenheid”, zei Marco Veneziani, secretaris van de vakbond UIL, tegen persbureau AP. „Er gaan te veel banen verloren en er moeten te veel vliegtuigen aan de grond blijven.” Ook de pilotenvakbond Anpac is tegen. „Ik zie geen substantiële aanpassingen. Het hoofdstuk Air France-KLM is gesloten”, zei de voorzitter van de bond, Fabio Berti.

De topman van Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta, zei tegen persbureau Ansa: „Meer concessies kunnen we niet doen, dan valt het fundament onder ons plan voor Alitalia weg.” Air France-KLM wil uiterlijk aanstaande maandag antwoord hebben. De regering, die haar meerderheidsbelang van 49,9 procent verkoopt, en de raad van bestuur van Alitalia hebben zich eerder al achter het overnameplan geschaard, maar Air France-KLM wil dat ook de bonden hun steun geven.

De Italiaanse politicus Silvio Berlusconi heeft het overnameplan „arrogant” genoemd. Hij heeft van Alitalia het belangrijkste thema gemaakt bij de parlementsverkiezingen op 13 en 14 april. Berlusconi liet ook weten dat Italiaanse bedrijven een belang willen nemen in Alitalia. De krant La Stampa schreef gisteren dat Berlusconi doelde op het energiebedrijf ENI, de bank Mediobanca en kledingverkoper Benetton. Maar Berlusconi ontkende dit naderhand. Ook de drie bedrijven spraken het bericht tegen.