Moslimlanden veroordelen film

De regeringen van Indonesië, Iran en Bangladesh hebben de film Fitna van Geert Wilders, die gisteravond om 19.00 uur op internet werd gepubliceerd, in verklaringen veroordeeld. Verder is er in de islamitische wereld nog nauwelijks op de film gereageerd.

De enige demonstratie die tot nu toe heeft plaatsgehad was in de Zuid-Pakistaanse stad Karachi, waar enkele tientallen betogers na het vrijdaggebed Pakistan opriepen om de diplomatieke banden met Nederland te verbreken.

De belangrijkste Arabische nieuwszenders Al-Arabiya en Al-Jazeera brachten de verschijning van Fitna feitelijk. Op de website van Al-Arabiya is Wilders’ film het derde onderwerp. Dat bericht besteedt vooral aandacht aan de persverklaring die premier Balkenende gisteravond in het Nederlands en het Engels aflegde, waarin hij de film kwetsend noemde en zei dat de Nederlandse regering er afstand van neemt.

Op de jihadistische site al-ekhlaas.net, waar vaak berichten van Al-Qaeda verschijnen, werd vanmorgen gezegd dat „de film eerder oproept tot jihad dan dat hij de islam bestrijdt”. Nederlandse Marokkanen hebben buitenlandse moslims opgeroepen om Nederland en de Nederlandse ambassades met rust te laten.

In Denemarken is ophef ontstaan over het gebruik van een omstreden spotprent van Kurt Westergaard in Fitna. De Deense journalistenbond heeft gezegd de cartoonist te willen helpen met eventuele gerechtelijke stappen tegen Wilders, meldt het Deense persbureau Ritzau. Bij de Deense cartoonrellen duurde het enige maanden voordat de negatieve reacties op gang kwamen.

De Europese Unie „steunt” de uitspraken die premier Balkenende gisteren deed over Fitna. Dat stelt EU-voorzitter Slovenië in een verklaring.

Het dreigingsniveau in Nederland wordt niet veranderd naar aanleiding van de film. Het dreigingsniveau blijft nu staan op substantieel, het op een na hoogste niveau dat Nederland kent. Dat heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra vandaag bekendgemaakt.

De film Fitna, een term uit de Koran die ‘beproeving’ betekent, werd gepubliceerd op de site liveleak.com, die snel overbelast raakte. De Nederlandse versie van de film is bijna tweeënhalf miljoen keer bekeken. De Engelse versie trok tot nu toe ongeveer evenveel kijkers. Binnen enkele uren was de film ook op veel andere sites te zien, waaronder op YouTube.

In Nederland is overwegend met opluchting gereageerd op de film. Gevreesd was voor beelden van brandende korans, maar die komen niet voor in Fitna. In plaats daarvan heeft Wilders een compilatie gemaakt van bestaande beelden die in zijn ogen de gruwelen van de islam moeten illustreren.

Religieuze, levensbeschouwelijke en minderhedenorganisaties kwamen vanochtend bijeen met de ministers Vogelaar (Integratie, PvdA) en Hirsch Ballin (Justitie, CDA) om te praten over de film.