Kunstroof

In het CS van 21 maart werd aandacht besteed aan de in gebreke blijvende overheid voor wat betreft het opsporen van gestolen kunst. Merkwaardig is dat in het artikel geen aandacht werd besteed aan het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag. Met 6,5 miljoen afbeeldingen, bijna een half miljoen boeken en een paar kilometer archieven van kunsthandels, verzamelaars etc. is het RKD het grootste kunstdocumentatiecentrum ter wereld. Ruim 75 medewerkers voegen aan de collectie dagelijks nieuw materiaal toe. Als de werken van Verwey, Gessel en Feldmann op de markt komen, is de kans groot dat dit in door het RKD wordt geregistreerd. Menig schilderij is langs deze weg al door gedupeerde eigenaren (waaronder buitenlandse musea) opgespoord. Zie ook www.rkd.nl.

Voorburg

    • Erik P. Löffler