Kastanjes wannen en zuring koken in Italië

Delicatessen uit een kleine wereld Regie: Joseph Péaquin € 21,95 ***

Delicatessen uit een kleine wereld

Regie: Joseph Péaquin € 21,95 ***

Nederlanders moeten naar Appelscha om in het kookmuseum te zien en proeven hoe er vroeger werd gegeten. In een klein dorp in de Italiaanse Aosta-vallei wordt nog steeds gekookt op de pre-supermarkt wijze, met alles wat er per seizoen in de bergen voorhanden is. De net zo geduldige documentaire Delicatessen uit een kleine wereld schuift aan bij een bejaard Italiaanse echtpaar voor wie slow food vanzelfsprekend is. Zij kennen niet de keuken van overvloed maar van zelf verbouwde groentes en zelf geplukte kruiden. Niets wordt weggegooid, ook de schillen van de rapen worden gedroogd en later met veel smaak opgegeten.

De kalme Italiaanse documentaire, die een prijs won op het Filmfestival van Locarno, onthult de geheimen van het wannen van kastanjes en van het maken van een paastaart met adderwortel, hop en veldsalie.

Aan de keukentafel leren we de aloude les: eenvoud is rijkdom. De film is samen met een receptenboek te koop, waarin gewerkt wordt met ingrediënten als zurkel (zuring) en molsla (paardenbloem).

    • Mariska Graveland