Kan internet onbeperkt groeien of is er een grens?

„Elke keer als ik iets zoek op Google krijg ik miljoenen resultaten”, schrijft Maurits Bartstra uit Utrecht. „Kan het internet blijven doorgroeien. Of raakt het vol?”

In theorie kan het internet vol zijn. Het internet – voluit Interconnected Networks – is een netwerk van computers (servers) waarop de informatie (data) van websites staat opgeslagen. Hoe meer servers op het netwerk zijn aangesloten, des te groter de geheugencapaciteit van het internet. Dus als de mensheid collectief besluit nooit meer een computer aan het servernetwerk toe te voegen, terwijl het aantal sites blijft groeien, loopt internet vol. Nieuwe sites passen er niet meer bij, bestaande sites kunnen zich niet uitbreiden.

Tot zover de theorie. „In de praktijk zullen we altijd nieuwe servers aan het internet toevoegen”, zegt Pim van Prooijen, oprichter van internetbedrijf Webkracht. Servers bevinden zich in zogenoemde datacentra, en kunnen gekocht worden door internetbedrijven. Webkracht heeft bijvoorbeeld elf servers, verdeeld over centra in Capelle aan den IJssel, Amsterdam, en „ergens in Duitsland”, zegt Van Prooijen. „Het voordeel is dat nieuwe servers steeds meer informatie kunnen verstouwen. En ze worden nog kleiner ook. Ruimte is dus geen issue.”

Er is wel een grens aan ip-nummers, een soort nummerbord dat elke computer heeft die op internet is aangesloten. Net als bij nummerborden is het aantal combinaties eindig: 4 miljard. „De vakpers zag de bui al hangen: de ip-nummers zouden opraken”, zegt internetdeskundige Henk van Ess. „Maar die kans is klein. Er is een nieuwe generatie ipnummers ontwikkeld, ip versie 6.” De nieuwe generatie nummers beschikt over triljarden keer meer combinaties dan de huidige versie.

Wat wél kan, zoals we gisteravond weer zagen, is dat sites overbelast raken. Van Ess: „Als we met z’n allen tegelijk de film van Wilders willen bekijken, loopt die site vast.”

Maar één vastgelopen PVV-site maakt nog geen vol internet.

Ingmar Vriesema

    • Ingmar Vriesema