Kamer stemt voor missie mariniers naar Tsjaad, VVD tegen

Rotterdam. De VVD heeft gisteren tegen de uitzending van zestig Nederlandse mariniers naar het Afrikaanse Tsjaad gestemd. De Kamerfractie van de partij vindt dat alle aandacht naar de missie in Uruzgan moet uitgaan en er geen grondtroepen naar Afrika moeten worden gestuurd. Het is voor het eerst sinds jaren dat de liberalen tegen deelname aan een militaire missie zijn. Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn voor de uitzending van de mariniers, net als GroenLinks, D66 en de SGP. De SP en de PVV stemden met de VVD tegen. Formeel heeft het kabinet geen toestemming nodig van de Kamer voor de missie, maar het streeft traditiegetrouw naar een brede steun in de Kamer. Die blijkt minder groot dan bij het besluit om de missie in Afghanistan te verlengen.