Kamer neemt afstand van film Wilders

De meeste partijen in de Tweede Kamer hebben afstand genomen van de film Fitna van PVV-leider Geert Wilders. Daarbij vielen kwalificaties als overbodig, ongenuanceerd en weinig verrassend.

Volgens VVD-leider Mark Rutte is de film een gemiste kans, omdat hij niet gaat over oplossingen voor de problemen van integratie en de radicale islam. CDA-fractieleider Pieter van Geel noemt de film „vilein en onnodig kwetsend”. Van Geel: „Het zijn bekende beelden, die we allemaal veroordelen. De koppeling naar het aantal moslims in Nederland is onnodig.” Wilders heeft volgens de CDA’er „de randen van het strafrecht” gezocht. Mariëtte Hamer, plaatsvervangend fractievoorzitter van de PvdA, noemt de film „angstaanjagend”.

Nederland is „weken in de greep geweest van massahysterie”, zegt SP-leider Jan Marijnissen. „Het is een flodderfilmpje dat op de zolderkamer van Wilders in elkaar lijkt te zijn gezet. Hij is nu zo slim dat hij het over de Koran heeft, terwijl hij eerder wel degelijk moslims in zijn algemeenheid heeft aangesproken. Hij had het over ‘geen moslims meer erbij’.”

Volgens fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie is de film ongenuanceerd. „Koranteksten worden in de getoonde situaties gebruikt als een rechtvaardiging en legitimatie van het kwaad. Talloze gelovige moslims en hun geestelijke leiders nemen afstand van die lezing van de Koran.”

De film van Wilders bevat niets nieuws, zegt GroenLinks-leider Femke Halsema. „De film van Wilders voegt niets toe aan wat de afgelopen jaren is bekendgemaakt over gewelddadig islamitisch extremisme. Alle beelden zijn eerder vertoond, oud materiaal wordt gerecycled en opnieuw achter elkaar geplakt.”

In een eerste reactie liet het kabinet bij monde van minister-president Balkenende gisteravond al weten het verband dat Wilders legt tussen de islam en „het plegen van gruweldaden” te verwerpen. Het kabinet betreurt het „dat de heer Wilders deze film naar buiten heeft gebracht”, omdat het enige doel „het kwetsen van gevoelens” is. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) zei dat het belangrijk is dat de film geen verdeeldheid zaait in Nederland. „De voorstelling van de islam die Wilders schetst is niet de onze.”

De reacties van moslimorganisaties in Nederland waren overwegend genuanceerd. In een eerste reactie liet Fouad Sidali van het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland weten dat de film een positieve uitwerking heeft, doordat de betrokken organisaties nauw contact hebben en meteen met de ministers in gesprek gaan.