Kabinet verwerpt Wilders’ ‘Fitna’

Het kabinet „verwerpt” het verband dat Geert Wilders in zijn anti-Koranfilm Fitna legt tussen de islam en „het plegen van gruweldaden”, maar is blij met de eerste „evenwichtige” reacties. Dat zei premier Balkenende bij een persconferentie gisteravond, kort na het uitkomen van de film. Volgens de premier is het enige doel van de film „het kwetsen van gevoelens”. Balkenende legde ook een verklaring in het Engels af.

Fitna was sinds gisteravond voor het eerst te zien via de website van zijn partij de Partij voor de Vrijheid. Binnen een uur was de film meer dan één miljoen keer bekeken. Er is ook een Engelstalige versie, die binnen een uur 210.191 keer is bekeken.

Eerder had Balkenende gewaarschuwd voor grote gevolgen in binnen- en buitenland bij het uitbrengen van de film. De premier vindt niet dat het kabinet de gevolgen van de film te zwaar heeft ingeschat. „We wisten niet wat de film inhield, en weten nog niet wat de reacties zullen zijn. Het is altijd goed om op alles voorbereid te zijn.” Islamdeskundigen hebben in een eerste reactie laten weten dat de film nauwelijks als beledigend voor de islam kan worden beschouwd.

Wilders meent dat hij een „hele nette film heeft gemaakt” die binnen de kaders van de wet valt. Wilders: „Ik heb geen verwachting gewekt. Als je uitgaat van de stemming die Balkenende heeft gemaakt dan valt het inderdaad mee. Ik hoop dat de minister-president rode koontjes heeft gekregen toen hij mijn film zag.” Wilders, die zegt zware weken achter de rug te hebben, wil nu „dat de boodschap gaat landen” en wil debatten organiseren in het land. Aan een debat in de Tweede Kamer heeft hij weinig behoefte.

Andere politieke partijen zien de film niet als haatzaaiend of in strijd met de wet. De meesten noemen de film overbodig, ongenuanceerd en weinig verrassend.

Verschillende moslimorganisaties stellen dat Wilders voor zijn doen een relatief milde film tegen de Koran heeft gemaakt. Het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) is bij monde van woordvoerder Brahim Bourzik „zeer opgelucht” nu hij de film van Geert Wilders heeft gezien. „De zorgen die ik en de Nederlandse samenleving hadden voor rellen en dergelijke zijn nu aanzienlijk verminderd.” Yusuf Altuntas van het Contactorgaan moslims en overheid zegt dat Wilders met zijn film de grens van het toelaatbare opzoekt, maar hij niet over de grens heengaat. Altuntas denkt dat het gros van de moslims in Nederland kalm op de film zal reageren.

De Deense cartoonist die de Mohammed-spotprenten tekende, Kurt Westergaard, heeft de Deense Vereniging van Journalisten gevraagd om actie te ondernemen. Westergaard vindt dat Wilders zijn auteursrecht heeft geschonden.