Kabbelend rappen over het spel Grand Theft Auto

cd klassiek Franz Schubert: Die schöne Müllerin ****

cd hiphop

Nicolay & Kay:Time: Line ***

De inmiddels in de VS woonachtige Nederlandse hiphopproducer Nicolay legde via internet contact met de Amerikaanse rapper Phonte van Little Brother en bracht met hem in 2004 als The Foreign Exchange het album Connected uit. Sindsdien is Nicolay een internationaal succesvolle producer met een hoge productie; hij bracht meerdere mixtapes en soloalbums uit, later dit jaar komt een nieuw album van The Foreign Exchange en tussendoor wist hij dit volledige album te produceren.

De hiphop van Nicolay is prettig soulvol maar dommelt op deze samenwerking met de Amerikaanse rapper Kay vaak in. Kay is een anoniem klinkende rapper die regelmatig te sterk doet denken aan anderen. Hij kan beeldend vertellen maar zijn raps zijn nooit echt spetterend en ook in spoken word is hij weinig poëtisch of creatief.

Productioneel is meer te beleven met uitstapjes naar eighties-pop en reggae en sterke breaks en samples. Fijn zijn de kermende soulzang en de funky drums van Blizzard en de adrenalinevertelling Grand Theft Auto die gebaseerd is op het gelijknamige computerspel, waarin de rapper verhaalt over zijn belevenissen in het spel. Maar de lome ritmes, broeierige bassen en langgerekte keyboardtonen en vooral de weinig opvallende vocalen kabbelen teveel door.

    • Saul van Stapele