Jami’s plagiaat

Het is een oud-collega van mij aan de universiteit wel eens overkomen. Na afloop van een congres zat hij gemoedelijk te dineren met de andere congresgangers en hij vertelde over een nieuw idee dat hij had en dat hij van plan was nader uit te werken. Een paar maanden later zag hij tot zijn verbijstering dat een van de toen aanwezige collega’s zijn idee had gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Het hoeft niet te verbazen dat dit tot grote verontwaardiging leidde en dat de intellectuele dief publiekelijk aan de schandpaal werd genageld.

Als ik Geert Wilders was, zou ik Ehsan Jami een proces aandoen. Lanceer je in de vroege lente je filmpje waarmee je al maandenlang het nieuws weet te domineren, gaat zo’n gemeenteraadslid uit Leidschendam er een dag eerder doodleuk mee aan de haal. Ik doel op de tekenfilm tegen moslims die Jami gaat uitbrengen.

Dat is puur plagiaat.

Wat zou Jami’s bedoeling zijn? De emancipatie van moslims bevorderen? Een bijdrage leveren aan het debat? Laat me niet lachen. Net als de wetenschappelijke dief een bijdrage wilde leveren aan het debat zeker. Hij wil er alleen maar zelf beter van worden. Hij wil net zo veel aandacht als Geert Wilders. Nog meer doodsbedreigingen. En dan ‘zie je wel’ zeggen. Nog meer beveiliging. En dan steeds beroemder worden.

Er is al wat uitgelekt over de inhoud van Jami’s film. Het is een tekenfilm waarin Mohammed met een erectie hand in hand met een negenjarig meisje een moskee binnenloopt om haar te ontmaagden. Op de moskee staat een hakenkruis. Volgens Jami wil deze verfijnde scène aantonen dat de islam in strijd is met universele mensenrechten.

Denkt hij nou echt dat wij daar in trappen? De erectie en het hakenkruis verraden de werkelijke intenties van de filmmaker: hij wil niets meer dan moslims tot op het bot beledigen. En dat is zo makkelijk. Dat is zo goedkoop. Dat is zo walgelijk en zo funest. En dat alleen maar uit ijdeltuiterij en grootheidswaan.

Ik zou aanraden om Ehsan Jami op te sluiten. Niet in de gevangenis, maar in een psychiatrische inrichting.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer