Irak verlengt ultimatum in Basra aan Sadr

De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft vandaag de militie van de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr en andere bezitters van zware en middelzware wapens in de zuidelijke stad Basra een week extra de tijd gegeven om hun wapens in te leveren.

De strijders worden dan bovendien met geld beloond, aldus een verklaring van de premier.

Het dinsdag begonnen regeringsoffensief tegen „milities en misdaadbendes” in de oliestad heeft de afgelopen dagen geleid tot gevechten in andere steden in het shi’itische zuiden en in shi’itische wijken in Bagdad. Bij de gevechten, die worden gezien als onderdeel van een shi’itische machtsstrijd, zijn de afgelopen drie dagen volgens schattingen tegen de 200 doden gevallen.

De regering heeft met ingang van vandaag een driedaags uitgaansverbod afgekondigd in de hoofdstad. Het parlement wijdt vandaag een speciale zitting aan de situatie in Basra. De parlementsvoorzitter zei dat ook de 30 parlementariërs van Muqtada Sadr, een anti-Amerikaanse nationalist, zouden komen. Dezen zijn eerder deze week uit protest tegen het offensief tegen Sadrs Leger van de Mahdi uit het parlement weggelopen.

Premier Maliki, zelf ook een shi’iet maar lid van de concurrerende Dawapartij, heeft gezworen geen compromis te sluiten met Muqtada Sadr. Maar volgens Iraakse veiligheidsfunctionarissen is het offensief in Basra vastgelopen op fel verzet van het Leger van de Mahdi. Bovendien wordt melding gemaakt van deserties en muiterij aan de zijde van het regeringsleger, dat wordt gedomineerd door strijders van een andere shi’itische militie, de Badr-organisatie van de mee-regerende Opperste Islamitische Iraakse Raad. Volgens televisiebeelden van Reuters uit Basra beheersten de gemaskerde, met raketwerpers en machinegeweren gewapende strijders van het Leger van de Mahdi nog steeds de straten.

Voor het eerst hebben volgens een Britse legerwoordvoerder Amerikaanse vliegtuigen vannacht posities van de militie in Basra gebombardeerd. Het Britse leger trok zich in december uit de stad terug op het nabijgelegen vliegveld.

Volgens een getuige hebben Muqtada Sadrs strijders inmiddels de controle bevochten over de stad Nassiriya, hoofdstad van de zuidelijke provincie Dhi Qar. Ook andere zuidelijke steden zouden geheel of gedeeltelijk in handen zijn van het Leger van de Mahdi. (Reuters, AP, AFP)